Vanredna sednica Vlade Srbije: Vučić poručio da su teški dani pred nama, formirati timove za sadejstvo svih naših snaga 1Foto: F.S./ATAImages

Vanredna sednica vlade počela je u Palati „Srbija“.

Sednici prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, kao i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministri i ljudi iz bezbednosnog sektora, vojske i policije i direktori javnih preduzeća, javlja RTS.

Vučić poručio je na sednici Vlade da predstoje teški i važni zadaci i zamolio sve članove vlade, bez obzira koje će funkcije obavljati, da svoj posao obavljaju ozbiljno i odgovorno, pozvao da se formiraju timova za sadejstvo svih naših snaga.

„Nekoliko važnih stvari imamo o kojima moramo danas da se dogovorimo. Bez obzira na to što će u kratkom vremenskom periodu biti formirana nova vlada, mi imamo teške i važne zadatke pred nama, te bih zamolio sve članove vlade, bez obzira na to koje će funkcije obavljati u narednom periodu, da posvećeno, ozbiljno i odgovorno rade na izvršavanju svih zadataka“, rekao je Vučić, koji se prvi obratio na sednici.

Zato što je to nešto što je za nas od suštinskog značaja, od najvećeg značaja, kao i opstanak naše zemlje, dodao je Vučić.

„Prve svega zamolio bih i ukazaću vam sad na kalendar, kako to ide, i zamoliću vas da formirate timove neophodne za sadejstvo svih naših snaga, uključujući i Narodnu skupštinu, i Vladu Srbije, i mene, predsednika Srbije, dakle oba dela izvršne vlasti koliko god je moguće i svih činilaca iz parlamentarnog i javnog života Srbije“, rekao je Vučić.

 O dijalogu u Briselu

Vučić izjavio je da se danas nastavljaju razgovori u Briselu, za koje je Beograd pripremljen, ali da se ne može očekivati ništa dobro, jer će, kako je rekao, kosovski premijer Aljbin Kurti nastaviti svoju agresiju prema srpskom narodu, posebno na severu.

Nemamo mi šta lično da zamerimo ljudima koji vode dijalog, ali to je postalo upakivanje i stavljanje mašnice na kriminalne akte Aljbina Kurtija, u kojima sve što on uradi, mora da se legalizuje i dobije saglasnost Srbije za njegova delovanja , rekao je Vučić na posebnoj sednici Vlade Srbije.

Mi u tome nećemo da učestvujemo, iako mislimo da je razumno i racionalno postupanje nešto što će promeniti odnos zapadnih sila prema Prištini. Pozicija našeg naroda će biti sve teža i tome smo posvećeni, uvek ćemo biti uz naš narod, poručio je šef države.

Vučić je ponovio da će Kurti nastaviti svoju agresiju, posebno na severu, dok će Evropa i Amerika nastaviti svoje glasno ćutanje.

Svi ostali nemaju uticaj na prištinske vlasti, niti su u situaciji da nam pomognu, konstatovao je Vučić.

Tim za Savet Evrope

Vučić je naložio Vladi da hitno formira tim koji će voditi kampanju protiv članstva Kosova u Savetu Evropu, jer se 16. ili 17. maja očekuje odlučujuća odluka o tome. Prema njegovim rečima, šanse su vrlo male.

On je savetovao da se ne koristi samo argument da Kosovo nije država. Prema nejgovim rečima, formiranje ZSO je uslov bez kojeg ne može neko da uđe u organizacije koje se bave ljudskim prvaima.

Sugeriosao je da se taj argument koristi i da se pripremi nonpejper sa svim ergumentima i pošalje svima.

Odlučujući dani su 16. i 17. . maj, kaada će biti konačna odluka o Savetu Evrope.

Uprkos snažnim podržavaocima prištinske nezavisnosti, mislim i dalje da imamo malu šansu i zato tražim da se borite snažnije nego ikada. Ne želim da budem neprijatan pred kamerana, samo vas molim da se posvetite tome, rekao je Vučić na posebnoj sednici Vlade Srbije.

On je dodao da je za Srbiju to od presudnog značaja.

„Moguće je da i neke zemlje članivce EU koje su priznale nezavisnost Kosova a ne budu pozitivne o pitanju članstva Kosova u SE“, rekao je Vučić. Dodao je da da Mađarska nije jedina.

Razgovori sa Makronom

On je najavio da će sa francuskim predsednikom Emanulom Makronom imati važne razgovore 8. aprila u Parizu.

„To će biti strateški razgovor sa Makronom i jedan od najvažnijih do sada, sa njim sam imao 19 razgovora do sada“, rekao je Vučić na vanarednoj sednici Vlade Srbije.

Naveo je da će sa njim u Pariz putovati i ministar finansija Siniša Mali, a da će jedna od važnih tema biti namenska industrija Srbije.

„Srbija neće ni jednu svoju fabriku namenske industrije da proda nekom da bi on imao 50 odsto učešća“, rekao je Vučić i dodao da domaća vojna inudstrija proizvede isto ili više raketa kao i Francuska.Tema razgovora sa francuskim predsednikom biće i nuklearna energija, bez koje, po njegovoj oceni, Srbija neće moći u budućnosti da zadovolji potrebe za alektričnom energijom.

„Nemamo nikakvu šansu kada je u pitanju potrošnja električne energije, ukoliko uskoro ne krenemo u rešavanje tog problema“, kazao je Vučić i zatražio da se pripremi sva legislativa bez koje neće moći da se grade nuklearna postrojenja, za šta će biti potrebno mnogo novca.

Vučić je rekao da će se na sastanku u Parizu razgovarati i o veštačkoj inteligenciji, informaciono-komunikacionim tehnologijama, inovacijama, start apovima…

„Nastavljamo i ubrzavamo saradnju u nabavci erbasovova i helikoptera. Očekujemo od sledeće Vlade da ima hrabrost da se izjasni o budućnosti Srbije. Kinezi u svetu a Francuzi u Evropi su jedini sposobni za leteće taksije i leteće automobile i to će biti jedna od tema“, istakao je on.

Savet bezbednosti o KiM

Predsednik je izjavio da će 22. aprila Savet bezbednosti UN održati redovnu sednicu o Kosovu i Metohiji, a da će on o situaciji u našoj južnoj pokrajini razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i još najmanje 10 evropskih lidera.

Prema njegovim rečima, razgovarao je sinoć i sa predsednikom Venecuele o tome, ali da je problem što Venecuela nema pravo glasa.

„Onda 22. (aprila) imamo sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je redovna sednica Saveta bezbednosti o KiM. Na Unmikov predlog, izveštaj je vrlo loš, zato što ne oslikava stvarno stanje na terenu“, istakao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, od 25 do 30. aorila će biti glasanje u UN.

Rekao je njemu nije problem da ostane u Njujorku sve dok ne prođe ta sednica.

„Ako budem imao posla, ako budem imao sa kim da razgovaram, ako ne, vratiću se pa vi pošaljite nekog drugog. Ne volim da budem mnogo van zemlje“, rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na rezoluciju o Srebrenici, rekavši da je ona nepoštena jer je doneta opšta rezolucija o genocidu.

„Zamislite da, recimo, ne postoji takav akt u Ujedinjenim nacijama koji bi rekao da je Nemačka počinila genocid u Drugom svetskom ratu. Ne postoji. Nikada nije izglasana. Onda vam je sve jasno“, kazao je Vučić.

Predsednik je zatražio od članova Vlade da se više angažuju na spoljno-političkom planu i dodao da će on učini sve što je do njega, uključujući razgovore sa liderima afričkih zemalja. Najavio je i svoje angažovanje u razgovorima sa predstavnicima zemalja koej su važne i sa kojima je mnogo teže razgovarati po ovom nego o pitanju Kosova, kako bi pokušali da se bore.

Naložio je pripreme za veliki politički i narodni sabor 5. i 6. maja Srbije i Republike Srpske.

Nastavak primene preporuka ODIHR

Poručio je da predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić treba da nastavi rad na primeni preporuka ODIHR-a i nastavi da nudu kompromis i razgovore o izbornim uslovima.

Vučić je rekao da vlast treba da nastavi da nudi kompromis, a da oni koji misle da ultimatumima dođu do cilja, „neka samo to nastave“.

„Vi u demokratskoj atmosferi provedite izbore ali do 17. maja za vas nema izbora dok se ne završi ovo sa Savetom Evrope i prijemom Kosova“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, do 16. ili 17. maja nema kampanje, i da će dvadesetak dana biti dovoljno za to.

Nakon Vučićevog govora vanredna sednica vlade je završena.

Na sednici su razmatran akcioni plan i načini na koji će država da odgovori na pritiske nastale na Beograd kada je reč o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

Pored toga, na dnevnom redu biće i regionalne i ekonomske teme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari