dačić i vučićFoto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV

Izvesno je da će Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije činiti vlast na republičkom nivou, a da li će ići na jednu listu na beogradskim izborima još uvek nije. Kako saznaje portal Nova.rs socijalisti imaju svoje uslove koje su predočili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Izbori za grad Beograd raspisani su 3. aprila, i biće održeni 2. juna. Međutim, iako su tradicionalno obe stranke odmah po raspisivanju izbora započinjali proces prikupljanja potpisa, SNS i SPS ovoga puta to nisu učinili.

Naime, potpisi čekaju konačan dogovor oko nastupa na predstojećim beogradskim izborima. Kako portal Nova.rs saznaje iz vrha SPS-a, konačan dogovor još uvek nije postignut između naprednjaka i socijalista, a “kamen spoticanja” predstavlja preraspodela ministarstava u budućoj Vladi.

Prema saznanjima Nova.rs, Socijalisti su tražili od koalicionih partnera pet resora i to ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministarstvo zdravlja, ministarstvo prosvete i jedno ministarstvo bez portfelja, kako bi mogli da opravdaju pred svojim biračima nastup na jednoj listi.

Pored toga oni su zatražili da im pripadne i pozicija direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Iako je lider socijalista Ivica Dačić više puta u javnosti govorio da će SPS i SNS nastupiti na jednoj listi u Beogradu, ta odluka nije prošla ni organe stranke, te se ni u tom smislu ne može smatrati konačnom.

“Izražena je volja da se ide na jednoj listi na sednici proširenog sastava Gradskog odbora, međutim Glavni odbor koji donosi odluku o tome kako će stranka učestvovati na izborima nije zasedao po tom pitanju”, kaže izvor portala Nova.rs.

Kada će i da li će GO SPS raspravljati još se ne zna.

Pitanje nosioca liste

Kako je portal Nova.rs ranije pisao pregovori se vode i oko nosioca potencijalne zajedničke liste u Beogradu.

Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je zainteresovan da “pozajmi” svoje ime za listu, i Ivica Dačić je izrazio volju za to.

Međutim, tom idejom nisu bili oduševljeni naprednjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari