Foto: EPA / Abed Al Hashlamoun

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da postoji zid ćutanja i da nije srećan zbog toga. Međutim, kaže da je siguran da bi bilo reakcija da su se ispadi dešavali u Beogradu.

Komentarišući hapšenje ljudi iz Crveng krsta na KiM, Dačić kaže da je to nastavak pritisaka na srpski narod. Poručuje da moramo da budemo spremni i da imamo pravne timove koji će se boriti i pružati podršku građanima.

Navodi da je reč o poruci Srbima da mogu da budu optuženi za sve i svašta. „Pogledajte dokle smo došli kada se i Crveni krst smatra za neprijatelja“, naveo je Dačić.

Ukazao je da se međunarodna zajednica ljutila kada je reagovao na laži iz Prištine.

Rekao je da je u Hrvatskoj živelo 580.000 Srba a danas ih je manje od 200.000, da je u Sarajevu živelo oko 150.000 Srba i u Prištini oko 40.000. „Ne možemo reći da ti podaci više ne postoje“, rekao je Dačić i napomenuo da se međunarodna zajednica ljuti jer je oštro reagovao na to što se traži ukidanje Misije UN.

„Pa šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo?“, upitao je Dačić.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KiM, rekao je da je važno da je on pokrenut jer se kosovsko pitanje kod nas koristilo uglavnom na dva načina. Prvi je izbegavanje teme i prebacivanje „vrućeg krompira“ nekom drugom, a drugi je korišćenje u kampanjama za razne nacionalističek retorike koje nemaju veze sa realnošću, rekao je Dačić.

Komentarišući govor predsednika EK Žan Klod Junkera u kome je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je rekao da to nije različito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio malo i blaži.

Dačić smatra da će EU, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja. „Proširenje je lekovito za opstanak EU“, naveo je Dačić.