Dačić nije obavestio EU o "paralelnom" dijalogu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić još nije zvanično obavestio Evropski parlament da će u Srbiji biti uskoro pokrenut i dijalog o unapređenju izbornih uslova sa strankama koje ne žele da učestvuju u diskusijama koje će na istu temu biti vođene uz posredovanje evroparlamentaraca, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih krugova u Briselu.

Naši sagovornici kažu da posrednici iz EP – Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, „sigurno neće imati ništa protiv da se vode i ti paralelni razgovori“, ali da bi dva simultana procesa pregovora „mogla da uspore put ka pronaženju dogovora o poboljšanju izbornog okruženja u Srbiji“.

„Srbija je slobodna država, EU se ne meša u njene unutrašnje tokove, ali upitno je kako će sve to izgledati. S jedne strane, Dačić će pregovarati sa onima koji ne žele da sednu za sto sa evroparlamentarcima, a, s druge strane, očekuju se razgovori sa ostalim političkim strankama, uz posredovanje EP… Pitanje je, dakle, kakav će biti krajnji domet svega navedenog, jer bi bilo lakše se sve odigrava na jednom mestu i u istom formatu, uz određivanje jasnih vremenskih okvira za ispunjavanje konkretnih ciljeva“, poručuju pojedini sagovornici iz sedišta EU.

Šef srpskog parlamenta nije juče odgovorio na naše pitanje da li je poslao zvanično obaveštenje Evropskom parlamentu o svojim namerama da se vode i zasebni razgovori sa strankama koje se protive učešću evroparlamentaraca u dijalogu.

Dačić je preksinoć za RTS, gostujući u emisiji „Upitnik“, rekao da je pogrešno reći da se dijalog vlasti i opozicije odvija pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i da se, prema pismima bivše predsednice Skupštine Maje Gojković i poslanika EP Dejvida Mekalistera, dijalog vodi pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine, u čemu Evropski parlament samo pomaže.

Dačić je naveo da je 1. marta razgovarao sa Mekalisterom i da je tada ponudio da, što se tiče Srbije, druga faza dijaloga može da počne odmah.

„Oni su imali drugi pristup i kao što ste čuli iz njihovog saopštenja sami su predložili da će u naredna dva meseca raditi takozvanu pripremnu fazu. Hoće da razgovaraju sa svim poslaničkim grupama, sa predstavnicima vlade i predstavnicima opozicionih stranaka“, istakao je Dačić.

Kada je reč o strankama koje ne žele evropske posrednike u dijalogu, Dačić je rekao da prvo treba da se utvrdi njihov broj, zbog čega je pozvao sve stranke da odgovore da li žele da učestvuju u dijalogu i da li žele prisustvo međunarodnih predstavnika, a precizirao je da se prijavilo 19 stranaka.

„Farsa“ za domaću javnost

Pojedine briselske diplomate nezvanično tvrde da će „paralelni“ dijalog sa delom stranaka biti „uglavnom farsa za javnost u Srbiji“. Kako objašnjavaju, stranke poput SRS, DSS i sličnih „uglavnom se ustručavaju da oštro kritikuju režim Aleksandra Vučića, a i već su zastupljene u velikoj meri na javnim servisima pa je pitanje kakve će oni predloge za unapređenje izbornih uslova uopšte dati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari