Dačić: Od nove vlade Crne Gore očekujemo poboljšanje odnosa i položaja Srba 1Foto: Beta/ MSP/ Ognjen Stevanović

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Beograd očekuje da nova vlada Crne Gore dovede do poboljšanja odnosa sa Srbijom i položaja Srba u Crnoj Gori.

Dačić je međutim ocenio da „nisu dobre“ izjave lidera koalicija koje pregovaraju o novoj crnogorskoj vladi, prvog čoveka liste „Crno na belo“ Dritana Abazovića i nosioca liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravka Krivokapića.

„Nisu dobre izjave Abazovića ni Krivokapića koji je dao neku izjavu vezanu za predsednika Vučića“, kazao je Dačić na televiziji Pink.

Dačić je ocenio da je vlast dugogodišnjeg crnogorskog lidera Mila Đukanovića „otišla daleko u širenju mržnje i straha od, kako oni kažu, velikosrpske državne politike“.

Ponovo je negirao optužbe Podgorice da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore i naveo da se Beograd samo bori za Srbe koji žive u toj zemlji.

„Mi nemamo nikakve hegemonističke ideje u odnosu na Crnu Goru, to je bratska država, mi nemamo bližu zemlju i narod od Crne Gore“, rekao je Dačić.

On je kazao da je Srbija bila protiv toga da se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika i ocenio da je ona „rezultirala time da je većina glasala protiv“ dugogodišnje vlasti crnogorskog predsednika Mila Djukanovića.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Đukanović „napravio probleme“ jer je usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti „pretio Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzimanjem crkava i svetinja“.

Dačić je ocenio i da je Đukanović „izgubio orijentaciju čim kaže da će u šumu“ i dodao da „još nije upoznao Crnogorca koji kaže da će da ide u šumu“.

Đukanović je u petak izjavio da će, ako bude potrebno, braniti Crnu Goru i iz šume, kao što su to činile generacije predaka.

„Branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao, i iz šume, nećemo se valjda tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vekove, otkud Crnoj Gori deset vekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi“, rekao je Đukanović.

Ako su Bošnjaci i Hrvati u BiH za nezavisno Kosovo, kako će sprečiti nezavisnost RS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske.

„Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo Republike Srpske na nezavisnost“, rekao je Dačić na televiziji Pink.

Dačić je kazao da je Kosovo bilo pokrajina u Srbiji i da je Badinterova međunarodna komisija „jasno rekla da će se Jugoslavija raspasti po republičkim granicama i nije spominjala pokrajine“.

„Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost“, upitao je Dačić.

On je rekao da je prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu s Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, „napravilo grešku“ jer proglašenje nezavisnosti Kosova nije povezalo s nezavisnošću Republike Srpske.

„Mi smo tada porazbijali kioske i zapalili ambasade, jedino što smo zapravo rekli (zapadnim zemljama) jeste da mogu da rade šta god hoće. Jedino što bi moglo da zabrine međunarodnu zajednicu moglo je da bude povezivanje tog pitanja (nezavisnosti Kosova) sa Republikom Srpskom“, naveo je Dačić.

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su u četvrtak da ta država prizna nezavisnost Kosova, dok je srpski član Predsedništva Milorad Dodik bio protiv.

Dačić je večeras rekao da je glasanje o nezavisnosti Kosova usledilo pošto je ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj 8. septembra poslala ministarki spoljnih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova.

„Ona (Haradinaj) kaže u pismu da sporazum u Vašingtonu omogućava medjusobno priznanje Izraela i Kosova i srdačno moli vladu BiH da razmotri priznanje Kosova“, naveo je Dačić.

Dodao je da Priština na taj način zloupotrebljava dogovor iz Vašingtona.

„Oni su verovatno ovakva pisma poslali i mnogim drugim zemljama. Ovaj poziv BiH je svakako zloupotreba dogovora iz Vašingtona. Srbija treba da prestane da lobira protiv nezavisnosti Kosova, a oni će ovako da pozivaju druge zemlje i da predstavljaju da je deo sporazuma da druge zemlje priznaju Kosovo“, rekao je Dačić.

Dodao je da „ne veruje“ da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova stavljeno na dnevni red Predsedništva BiH na osnovu tog poziva, već je ocenio da je to „deo jedne druge politike“.

Dačić je rekao da „Evropa zapostavlja činjenicu“ da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića „decenijama unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića.

„Ta politika u jednoj rečenici glasi: Ne može se ostvariti islamska država, a oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije, dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije sa drugim oblicima društvenog života“, kazao je Dačić.

Za Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dačić je rekao da je „figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari