Dačić: Odnosi sa Moskvom nikada nisu bili bolji 1Foto: Beta/ MSP/ Ognjen Stevanović

Istovremeno, dok jedan od najmoćnijih ljudi srpske opozicije i siva eminencija Dragana Đilasa Mlađan Đorđević u ruskim medijima napada predsednika Aleksandra Vučića za rusofobiju, u američkim medijima traje napad na Vučića da Srbija kupuje kinesko naoružanje i pored upozorenja SAD, izjavio je za Tanjug ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić.

– To govori o besmislenosti ovih napada jer Srbija ne vodi ni rusofobičnu ni rusofiličnu politiku, već srpsku politiku, vodeći računa isključivo o interesu Srbije i srpskog naroda. To isto važi i za odnose sa Kinom, ali i sa EU, SAD, Francuskom, Nemačkom ili bilo kojom drugom državom na svetu – istakao je Dačić. Prema njegovim rečima, odnosi sa Rusijom nikad nisu bili bolji, kao i sa Kinom, SAD, Nemačkom, Francuskom i ostalima, ali da se, pre svega, vodi računa o srpskim interesima.

– Isto tako, sa indignacijom odbijam laži da sam ja i SPS pod ruskim uticajem. Mi ne radimo ni za čiji tuđi interes, isključivo za Srbiju i srpski narod, dodaje se u izjavi.

Povod za ovog reagovanje je tekst opozicionog aktiviste Mlađana Đorđevića bliskog Ujedinjenoj opoziciji Srbije, objavljen na portalu ruske federalne informativne agencije Regnum, u kome navodi da bi vrhunac rusofobije Aleksandra Vučića bilo bi izostavljanje Ivice Dačića iz vlasti.

Đorđević u tekstu procenjuje da se u Predsedništvu Srbije priprema zaokret sličan onome koji je izveden 1948. (sukob Tita i Staljina, prim. nov. Danasa).

Takođe postavlja pitanje i kakva je uloga bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, budući da je i on važio za ruskog prijatelja. Đorđević se osvrće i na aktivnost ruskih diplomata, navodeći da su u Skoplju i Podgorici bili samo posmatrači ulaska Severne Makedonije i Crne Gore u NATO.

„Ostaje da se vidi dokle je Vučić spreman da ode u svojoj rusofobiji. Malo verovatno, ali još uvek moguće izostavljanje iz nove vlade Ivice Dačića i njegove Socijalističke partije Srbije bio bi njen vrhunac. Dačić, koji zajedno sa svojim saradnicima poput Dušana Bajatovića i Petra Škundrića važi za „zaštitnika ruskih interesa“ u Srbiji, može tako da postane opozicija, čime Moskva sigurno ne bi bila zadovoljna. S druge strane, po SPS to možda i ne bi bio loš scenario, pogotovu ako se ima u vidu nezadovoljstvo među mnogim vodećim članovima stranke, kojima je očigledno dosta Vučića i njegovog kriminalno-izdajničkog ponašanja, što su počeli i javno da iskazuju. Drugo zanimljivo pitanje je šta se dešava sa nosiocem ruskog Ordena prijateljstva, prethodnim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Osnivač i bivši predsednik sada vladajuće Srpske napredne stranke zvanično je postao predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, tela za koje se ne zna da li je državno ili nevladina organizacija, a čiji je rad nepoznat široj javnosti.

„Iskreni prijatelj“ Rusije se ne oglašava nijednim povodom, pa se postavlja pitanje da li je i on prešao na stranu rusofoba, ili su privilegije koje uživa jače od čvrstog prijateljstva, sećanja i morala.

U situaciji kada je zvanična rusofobija u Srbiji dobila na zamahu, Dačić i Nikolić imaju potencijal da svojim stavom utiču na sprečavanje daljeg širenja antiruske histerije.

Isto može da učini (ili, pravilnije, nastavi da čini) i ambasada Rusije u Beogradu i tako pokuša da ispravi greške svojih kolega u Crnoj Gori ili Makedoniji, koji su bili nemi posmatrači ulaska ovih zemalja u NATO, što je put ka kojem i Srbija sve očiglednije kreće.

Takvo ponašanje ruske ambasade bi bilo pravo osveženje u odnosu na prethodnu diplomatsku praksu onih koji su svoje ambicije ostvarili dobijanjem mesta u nadzornim odborima velikih srpskih kompanija.

Da li bi „intervencija“ ova tri faktora: Dačića, Nikolića i ambasadora Bocan-Harčenka doprinela smirivanju situacije u Srbiji? Verovatno. Ono što je izvesno je da silom nametnuta rusofobija nije karakteristična za srpski narod i nikada neće moći da se primi u istinski patriotskim krugovima“, zaključuje  Đorđević u tekstu za Regnum.

Vučić sa patrijarhom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem o Kosovu, položaju Srba u regionu i završetku radova u Hramu Svetog Save, objavljeno je danas, uz fotografije, na zvaničnom Instagram profilu. Navodi se da je razgovor bio „dobar i sveobuhvatan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari