Dačić: Opozicija da izađe sa predlozima ako želi dijalog 1Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da opozicija, ako želi dijalog s vlastima o izbornim uslovima, treba da izađe sa konkretnim predlozima za promene.

Za TV B92 Dačić je rekao da opozicija treba da kaže šta želi – promene u izbornom zakonu, medijskom predstavljanju, finansiranju stranaka…

„Tek treba da se dogovorimo koji je format dijaloga. Imamo problem da neko sad kaže ko će biti taj van skupštine koji će doći. Ne možete da pozovete (predsednika Stranke slobode i pravde Dragana) Đilasa i (predsednika Narodne stranke Vuka) Jeremića, a da ne pozovete druge političke stranke koje su učestvovale na izborima“, kazao je on.

Dačić je ocenio da opozicija ne može da govori o zahtevu za formiranje prelazne vlade jer vladajuće Srpska napredna stranke (SNS) Aleksandra Vućića i njegova Socijalistička partija Srbije zajedno imaju više od 70 odsto podrške građana.

„Oni često kažu: ‘Mi hoćemo dijalog, a kao cilj dijaloga da se formira prelazna vlada’. Pa to je smešno. Oni u sebi možda postavljaju Potemkinova sela, fatamorgane o svojoj snazi i krizi Vučićeve politike“, dodao je on.

Govoreći o kritikama opozicije na rad Radio-Televizije Srbije (RTS), Dačić je rekao da i vlast ima primedbe na izveštavanje javnog servisa.

Komentarišući suđenje u slučaju „Jovanjica“, Dačić je ocenio da je pokušaj destabilizacije političke stabinosti Srbije „uvlačenje“ brata Aleksandra Vučića i direkotra Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića u taj slučaj.

Vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija u odbrani pred Specijalnim sudom rekao je da su mu u policiji nudili da kaže da je drogu proizvodio za brata Aleksandra Vučića, Andreja i kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića „kako bi sebe izvukao“.

Dodao je cilj svega toga da se „kriminalizuje“ porodica Aleksandra Vučića i Gašić koji su, kako je rekao, „stubovi nacionalne bezbednosti“.

„Bilo je takvih tvrdnji i kada se u realnom vremenu taj slučaj odvijao, je ne mogu da kažem da li je nešto istinito ili nije. Svakako da uvlačenje brata predsednika ili direktora BIA u ceo proces jeste pokušaj destabilizacije političke stabilnosti u Srbiji“, kazao je on.

Naglasio je da zato veoma važno ispitati svaki detalj u tom slučaju i naveo da je siguran da za tako nešto postoje saznanja i tragovi.

„Postojala je veza ka opozicionim partijama, jer pre nego što je javnost saznala šta se dešava, oni su baratali informacijama da je brat predsednika umešan“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari