Dačić: Pokrenuću dijalog sa onima koji neće posredstvo EP 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da će pokrenuti razgovore sa političkim strankama koje žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu, ali bez prisustva predstavnika međunarodne zajednice, prenosi FoNet.

Dačić je, odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđa Milićevića, rekao da je u medijima moglo da se čuje da su predstavnici Evropskog parlamenta najavili da će u naredna dva meseca imati pripremnu fazu koja podrazumeva razgovore sa svim poslaničkim grupama, Vladom Srbije i opozicionim strankama. Dačić je podsetio da je on 1. marta, na video-konferenciji, predložio da počne međustranački dijalog u nedelji od 15. do 18. marta, ali predstavnici Evropskog parlamenta nisu bili spremni za to.

„Želim da svi znate da je ovde reč o njihovom planu da ne treba puno da se žuri, već je važno da se obavi pripremna faza“, rekao je Dačić.

On je rekao da su se neke stranke javile za međustranački dijalog, a ima i stranaka koje žele da učestvuju u dijalogu bez predstavnika međunarodne zajednica.

„Ne čekajući šta će biti na tim sastancima predstavnika Evropskog parlamenta pokrenućemo razgovore sa političkim strankama koje žele da kažu svoje primedbe i predloge, ali ne u prisustvu predstavnika bilo koje druge države, odnosno međunarodne zajednice“, rekao je Dačić.

Podsetimo, za razgovore bez posredovanja EP dosad su se izjasnili DSS, POKS, SPAS, SRS i pojedina udruženja. Četvoro posrednika u ime EP – Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, te Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, oglasili su se zajedničkim saopštenjem prošle sedmice da su napravili plan video-konsultacija za naredna dva meseca sa liderima opozicije.

Dosad su dve grupacije objavile platforme za razgovore uz posredstvo EP, jedna oko Dragana Đilasa i druga oko Borisa Tadića, dok se očekuje i da to učini neformalno udruženje Skupština slobodne Srbije zajedno sa Narodnom strankom Vuka Jeremića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari