Dačić: Priština minira dijalog 1Foto: Epa/Filip Singer (Arhiva)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u četvrtak da Priština svojim potezima i odlukama minira dijalog sa Beogradom, da je to njihova taktika i ocenio da to nisu dečje, već podle igre koje opasno prete celom regionu.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS, istakao da je bilo logično očekivati da se, uprkos odluci Prištine da poveća tarife za 10 odsto na robu iz Srbije, predsednik Vučić odazove pozivu za dijalog u Briselu, jer je taj sastanak najavljivan pre nego se desio taj potez Prištine.

„Srbija pokazuje svoju konstruktivnost, a naravno dobio je i uveravanja iz Evropske komisije da će uticati da se ta odluka povuče“, dodao je Dačić. On je podsetio da je u sredu govorio o tome da ovakvo ponašanje Prištine njihova taktika koja traje već godinama unazad.

„Ono što je najnovije je da su oni videli da vizna liberalizacija za Kosovo neće proći u EU, videli su da su mnoge zemlje protiv toga i da nema šanse da se oko toga postigne konsenzus i njihiva logika je zaoštriti situaciju i zaoštriti stanje kako bi se izvuklo nešto u smislu odluke o viznoj liberalizaciji“, rekao je Dačić.

Dačić smatra da oni sada računaju da trguju sa tim.

„Ne bih rekao da su to dečje igre, to su podle igre koje opasno prete celom ovom regionu i kao što je i predsedik Vučić rekao mi imamo čitav niz incidenata koji su se dešavali uvek po pravilu uoči nekon nastvaka dijaloga. To pokazuje da oni ustvari ne žele dijalog i da očekuju da će Srbija pod nekim pritiskom prihvatiti nešto o čemu se neće pregovarati“, rekao je Dačić. Na pitanje da li je realno očekivati da se do maja, kada ističe mandat EK i Federike Mogeirni, postigne sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, Dačić je odgovorio: „Ako se ide ovim putem, očigledno da neće se stići ni do prve tačke“.

„Ovo što Priština radi jeste miniranje dijaloga. Prvo nisu relizovali ono što su potpisali prilikom Briselskog sporazuma, a to je bio preduslov za druge mehanizme koji su bili potrebni da se formiraju na Kosovu i Metohiji „, ocenio je Dačić.

„Ne samo to, oni sada to pitanje vezuju za neke nove pakete, pa sada kažu ako nas primite u UN mi ćemo kao da formiramo Zajednicu srpskih opština. Od toga nema ništa. Oni računaju da je Srbija slaba i da će ona da poklekne pod nekim ultimatumima da bi imala određenu perspektivu evropskog puta, koji je za nas veoma važan, ali za nas je pre svega važno da se na jedan pravedan način dođe do rešenja za Kosovo“, ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, to je osnova za mir i stabilnost u čitavom regionu, jer svaki sporazum koji nije pravedan ne garantuje dugoročni mir. On je podsetio da je argument Prištine za povećanju taksi bio to da se Srbija neprijateljski ponaša prema Prištini.

„U kom smislu, što mi ne priznajemo nezavisnost, šta to znači Srbija treba da uvede carinu i poreze za sve zemlje koje su priznale Kosovo“, upitao je Dačić.

Naravno da ne prihvatamo da oni budu članovi međunarodnih oragnizacija, rekao je dačić. „Kada govorimo o međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS, Savet Evrope, one po svom statutu su organizacije za države članice, samoupravne teritorije koje nisu države mogu da budu samo uz saglasnost tih država, Kosovo od nas nije tražilo nikakvu saglasnost, oni nemaju statutarno pravo da budu članovi tih organizacija“, rekao je Dačić. Istakao je da se na silu i na mala vrata pokušava Kosovo predstaviti kao država, kao i da Kosovu nije stalo da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala. „Oni hoće da uđu u Interpol da bi rekli mi smo priznati kao nezavisna država“, istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari