Dačić: Proces povlačenja priznanja Kosova nezaustavljiv 1Dačić Foto: FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je proces povlačenja priznanja Kosova nezaustavljiv i nepovratan proces i da je trebalo da se objavi još jedna takva odluka, ali Srbija „nije htela ove nedelje da uznemirava“.

Nismo hteli da naškodimo zdravstvenom stanju onih što pišu saopštenja Kvinte i ovih iz Prištine, objasnio je Dačić u gostovanju na televiziji Prva.

Prema njegovom mišljenju, saopštenje zemalja Kvinte o nastavku dijaloga sa Kosovom je u Srbiji „malo preozbiljno shvaćeno“.

Ništa novo nisu rekli. To što je sad objavljeno oni pokušavaju da nam nature više meseci, rekao je Dačić, ukazujući da je to počelo pritiscima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je konstatovao da je ponašanje Prištine udar na integritet Evropske unije, koja se, kao i međunarodna zajednica, ponašala neodgovorno.

Niko više ne spominje Zajednicu srpskih opština, pokušaj stvaranja vojske, sve što je dosad prekršeno iz Briselskog sporazuma, podsetio je Dačić.

Komentaršući tvrdnje da su navijači Crvene zvezde zapalili konzulat Kosova u Kopenhagenu, Dačić je rekao da nema nikakvih informacija o tome.

Govoreći o dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji, Dačić je naglasio da treba da se razgovara na kojim principima će se on održavati, jer je „izborna regulativa ostala iz vremena vlasti Demokratske stranke“.

Šta je ono što bi sad trebalo promeniti, a što oni nisu promenili dok su bili na vlasti. Treba videti sve pravilnike iz izbora 2012. godine, poslednjih kad su oni bili na vlasti. Uzmite sve to – i protiv čega se onda borite, pitao je Dačić.

Komentarišući zahtev da ne sme da bude funkcionerske kampanje, Dačić je pitao kako je to bilo u redu 2012. godine, kada tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić „nije izlazio iz štala“ i sve je to prenošeno u Dnevniku RTS.

„I sad oni govore o tome kako Aleksandar Vučić ne sme da učestvuje u kampanji“, konstatovao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari