Dačić: Promena američkog stava o Kosovu 1Foto: MSP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je došlo do promene američkog stava u pogledu pronalaženja trajnog rešenja za Kosovo i da se ipak otvara mogućnost za nastavak dijaloga, uz ocenu da su SAD otvorene za sve razgovore, uključujući i razgraničenje.

Istina je da je došlo do promene američkog stava, izjavio je Dačić novinarima u bašti hotela Moskva, gde je ugostio portparolku Ministarstva inostranih poslova Rusije Mariju Zaharovu.

Do sada je stav SAD bio fiksiran da je sa Kosovom sve već završeno, a američka spoljna politika se rukovodila „autopilotom“, koji je odavno postavljen, a sada se, sa dolaskom nove administracije to promenilo, naveo je on.

„Oni sada ne preferiraju, niti predlažu neko rešenje, ali otvaraju mogućnost da se u neposrednom dijalogu između Beogarad i Prištine dođe do obostrano prihvatljivog rešenja“, rekao je Dačić.

On smatra da je to dovoljno da se otvore vrata za dijalog, jer Srbija nikad ne može priznati jednostrani akt Prištine, a otvorena je za nastavak dijaloga o trajnom rešenju za Kosovo.

Kako je rekao, to će biti tema svih sastanaka zvaničnika Srbije u narednom preriodu.

Dačić je rekao da on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić o svemu tome stalno razgovaraju sa zvaničnicima Rusije.

„Ništa ne radimo iza leđa našem glavnom strateškom partneru, zemlji koja nam je najveća podrška“, rekao je on.

To je tema o kojoj se razgovara sa najvažnijim zemljama, bez obzira što dijalog posreduje Evropska unije, nema trajnog rešenja bez učešćadrugih zemalja, objasnio je Dačić.

On smatra da je rešenje daleko i da je o njemu rano govoriti, pošto iz Prištine dolaze izjave kao da se ništa nije promenilo.

Novo je i da, uz SAAD, i mnoge zemlje u Evropi uviđaju da pitanje Koasova još nije rešeneo, naglasio je Dačić.

On ističe da Srbija nastavlja svoju borbu za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta i politiku za dalja povlačenja proznanja Kosova, protiv učlanejenja Kosova u međunarodne organizacije, dok se ne reši status.

Ako nema dijaloga, nikad nećemo priznati jednostrani akt nezavisnosti Kosova, poručio je Dačić.

Upitan da prokomentariše predlog da Srbija reintegriše sever Kosova, Dačić je odgovorio kako on o tome govori već 10 godina i da mu je drago da se pojedini političari sad slažu.

Dačić, koji je bio domaćin Zaharovoj i na Saboru trubača u Guči, rekao je da je Zaharova u poseti Srbiji imala veliku pažnju javnosti i ocenio to kao još jedan doprinos dobrim odnosima dve države i dva naroda.

Odgovarajući na pitanje o inicijativi građana da tuže zemlje NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom, Zaharova je ocenila da je optužnica za to trebalo da bude podignuta odavno.

Stručnu podršku tim povodom treba da daju sami Srbi u Srbiji, ali ako molba za podršku bude upućena Rusiji, mi ćemo je razmotriti, rekla je ona i poručila da je to trebalo uraditi ranije zbog žrtava i ljudi koji su preživeli napade.

Zaharova je ukazala na apsurd da su vojnici NATO u pojedinim zemljama dobili nadoknadu, tojest da su agresori dobili kompenzaciju, a žrtve ništa.

Ona je izrazila zadovoljstvo svojom posetom i rekla da je Srbiju ovog puta videla u pravom svetlu, za razliku od zvaničnih poseta kada je u sastavu državne delegacije Rusije.

Napomenula je da je Sabor u Guči neverovatna fešta i ogromna manifestacija spoja tradicije i modernosti i najavila da će odgovoriti na zahteve publike da iduće godine u Guči gostuje ruski orkestar „Lenjingrad“.

Pošto je Zaharova u hotelu Moskva na Terazijama degustirala tortu „Moskva“ Dačić ju je ispratio iz Beograda.

Dačić je ranije dolazak Zaharove u Srbiju objasnio kao posetu koja se realizuje u okviru konsultacija dva ministarstva, kao i dogovora koje je postignut tokom prošle posete, u cilju daljih približavanja dve zemlje i naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari