Dačić sa šefom nemačke diplomatije, dogovorena poseta Masa Srbiji 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je s nemačkim kolegom Hajkom Masom razgovarao o bilateralnoj saradnji i situaciji u regionu, saopštilo je MSP Srbije.

Dačić i Mas su se posebno bavili mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, gde je Dačić naveo značaj ukidanja taksi koje su kosovske vlasti uvele na robu iz Srbije.

Dogovorena je i poseta Masa Srbiji.

Šefovi diplomatija Nemačke i Srbije su razgovarali na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa u Varšavi.

„Infrastrukturni projekti preduslov za sva druga povezivanja na Zapadnom Balkanu“

Dačić je izjavio u Varšavi da infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana stvara preduslove za sva druga povezivanja u regionu i da bi pažnju u okviru Berlinskog procesa trebalo posvetiti nalaženju sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu kao veoma dobrom forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i podsticanje regionalnog razvoja i smatramo da on treba da ostane fokusiran na svoje izvorne teme. U tom smislu, pažnju bi trebalo posvetiti iznalaženju sredstava za finansiranje ranije dogovorenih infrastrukturnih projekata u okviru Agende povezivanja“, rekao je Dačić na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa kojim trenutno predsedava Poljska.

Dačić je kazao da će Srbija nastaviti da konstruktivno učestvuje u svim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa koje ubrzavaju njene evropske integracione procese i donose dobrobit regionu u celini, navodi se u saopštenju.

„Srbija nastoji da se u odnosima sa svim susedima težiste stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova saradnje. Pozdravljamo svaki napredak u rešavanju otvorenih pitanja u regionu, uključujući i granična pitanja. Pored političke volje, za koju verujem da ne nedostaje, potreban je i ekspertski, odnosno tehnički nivo razumevanja pojedinačnih problema, što se kroz rad mešovitih komisija i ostvaruje“, naveo je šef srpske diplomatije.

On je rekao da Srbija podržava prioritete poljskog predsedavanja Berlinskim procesom, među kojima su Agenda povezivanja, čiji je fokus na energetskoj i transportnoj infrastrukturu i saradnji mladih, zatim privredna, kulturna i bezbednosna saradnja i saradnja civilnog društva, stoji u saopštenju.

Dačić je ponovio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i dodao da „bez inkorporiranja zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun“.

Kako se navodi, Dačić je kazao da Srbija u regionu deluje kao pouzdan i predvidiv partner i da se rukovodi principom poštovanja postignutih dogovora, i dodao da uvođenje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH ozbiljno narušava ukupnu regionalnu saradnju jer predstavlja kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i principa Regionalnog ekonomskog prostora.

„Uprkos ovakvom ponašanju Prištine, Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom merom jer se od samog početka dijaloga s Prištinom protivi povlačenju jednostranih poteza koji nikako ne mogu biti korisni za iznalaženje kompromisnog rešenja, već su opasni i štetni, pre svega za stabilnost regiona“, naveo je.

Dačić je na sastanku ocenio da aktivnosti Kancelarije za regionalnu saradnju mladih i Fonda za Zapadni Balkan (FZB) predstavljaju „dva veoma pozitivna primera saradnje“ u regionu, dodaje se u saopštenju.

On je naveo i da će se šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana sastati u formatu Konferencije ministara spoljnih poslova FZB i odobriti nova 24 projekta organizacija civilnog društva koje će Fond pomagati u narednih godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari