Dačić: Srbija želi da pitanje Kosova reši kompromisom 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Srbija želi da pitanje Kosova reši putem kompromisa, uz veće razumevanje međunarodne zajednice, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Piteštiju u Rumuniji, na otvaranju konzulata Srbije na čelu sa počasnim konzulom Davidom Acatom.

Dačić je još jednom zahvalio Rumuniji što nije priznala nezavisnost Kosova i istakao da je veoma važno aktuelno predsedavanje Rumunije Evropskom savetu, jer je reč o zemlji koja dobro razume probleme Srbije i pruža joj podršku na njenom evropskom putu, saopštilo je Ministarstvo.

On je naveo da za Srbiju saradnja sa susednim zemljama, pored evrointegracionih procesa, predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i istakao da Srbija i Rumunija predstavljaju model dobrosusedstva u regionu, što se ogleda kako u odnosima dve zemlje, tako i u odnosima dva naroda.

Prema njegovim rečim, otvaranje još jednog diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u Rumuniji potvrda je opredeljenja Srbije da sa Rumunijom nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od interesa za obe zemlje.

Kako je rekao, Srbija je posebno zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje i nije slučajno da je grad Pitešti izabran kao sedište konzulata, a županija Arđeš kao konzularno područje. „Naš cilj je da sa Rumunijom intenziviramo ekonomsku saradnju i povećamo rumunske i druge strane investicije u Srbiji, te se nadamo da će doprinos na tom planu dati upravo novootvoreni konzulat i počasni konzul David Acato“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari