Dačić: U Crnoj Gori dijalog jedino rešenje, Crnogorci u Srbiji da se izjasne 1Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas „crnogorski režim da razgovara sa svojim građanima o spornom Zakonu o verskim slobodama“.

Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da kriza „nije nastala u Srbiji već u Crnoj Gori“, da je dijalog jedino rešenje i da Srbija stalno poziva na razgovore ali da crnogorske vlasti taj dijalog odbijaju.

Prema Dačićevim rečima „režim u Crnoj Gori skuplja poene na nastavku antisrpke politke“ i nastavlja da optužuje Srbiju za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore iako „godinama niko ništa nije rekao protiv crnogorske samostalnosti“.

Kako je dodao, režim želi da osigura novu pobedu na izborima, pa im ovakvo ponašanje u antisrpskom bloku donosi poene ali i u jednom delu medjunarodne zajednice jer su protiv Rusije, Srbije i navodne velikosrpske politike“. Prema Dačićevim rečima, „to je vreme prošlo“ i to je velika nepravda jer su „Srbi i Crnogorci uvek bili zajedno i nikad nisu bili u sukobu“.

Za reagovanje američke ambasade u Crnoj Gori na događaje u Beogradu, Dačić je rekao da se nigde nije desilo „jer SAD ima ambasadu u Srbiji koja je mogla da reaguje, a ambasadorka u Podgorici mogla je da preispita kršenje verskih sloboda“.

„Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) kaže da se predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, a DPS se umešala u unutrašnje stvari Srbije govoreći o nezavisnom Kosovu“ rekao je Dačić .

Šef srpske diplomatije je istakao da „nas ne interesuje državni i pravni status Crne Gore, nas interesuju prava Srba kojih, prema poslednjem popisu u Crnoj Gori, ima 30 odsto“.

Dačić je rekao da se ne može porediti položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji koji su, kako je naveo, „vladali Srbijom iako ih ima 0,5 odsto“.

Dačić je pozvao Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o ovom pitanju jer „onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim, pitanje je da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari