Dačić: U Helsinkiju veštački učinjen presedan pozivanjem Kosova, Mogerini se ne slaže 1Foto: FoNet/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Iviča Dačić je danas kritikovao, kako je rekao, promenu „formata sastanka“ u Helsinkiju jer mu nisu prisustvovali samo ministri spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo EU, već i „teritorije“ koja je daleko od članstva u Uniji – Kosovo.

Povodom poziva za učešće kosovskog predstavnika na današnjem neformalnom sastanku u Helsinkiju ministara inostranih poslova EU i Zapadnog Balkana, Dačić je rekao da je „veštački napravljen presedan, jer je po prvi put pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU“ prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Međutim, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je predsedavala sastankom, poručila je da odluka da se u Helsinki pozovu svih šest predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, ne predstavlja nikakav presedan jer je ovakav format korišćen i ranije.

„Jednostavno, želeli smo da razgovaramo o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu, i želeli smo to da uradimo sa našim partnerima iz regiona, kao što smo to uradili nekoliko puta u prethodnim prilikama“, poručila je odlazeća visoka predstavnica EU reagujući na raspravu pokrenutu zbog poziva kosovskom predstavniku na današnji sastanak.

Dačić je rekao da Srbiji nije jasno zašto je uobičajen format za ove sastanke ovog puta promenjen.

„Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo u EU, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata“, rekao je Dačić.

Kako je istakao, kriterijumi EU za sticanje statusa kandidata za članstvo veoma su jasni i taj status se zaslužuje postizanjem odgovarajućih rezultata u procesu pridruživanja, a na osnovu zajedničke odluke država članica.

„Po prvi put u praksi je na sastanak u ovom formatu pozvana i teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Svesni smo da je odluka o pozivanju suvereno pravo visoke predstavnice, ali, svejedno, moramo da ukažemo na neprincipijelnost“, rekao je šef srpske diplomatije.

Ako je, s druge strane, svrha sastanka podsticanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, nastavio je Dačić, nejasno je kako tome može doprineti ovaj sastanak.

On je rekao da je „svim učesnicima jasno“ da glavnu prepreku za unapređenje regionalne saradnje predstavlja ponašanje – Prištine.

Dačić je dodao da Srbija očekuje da EU preduzme odgovarajuće odlučne korake kojima bi uticala na Prištinu da odustane od jednostranih poteza i omogući nastavak dijaloga i doprinese smirivanju tenzija u regionu.

Izvori iz finskog predsedavanja, koje je organizovalo sastanak su naglasili da se nisu složili s primedbom Dačića na ravnopravno učešće zvaničnika iz Prištine na sastanku, budući da se radi o neformalnom sastanaku gde se raspravljalo o temama koje su od suštinskog značaja za ceo region, prenosi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari