Dačić: Veoma značajan susret sa Pompeom za pitanje Kosova 1Foto: FoNet/ AP

Veoma je značajan susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom – i za odnose naših dveju zemalja i za pitanje Kosova, kaže za naš list ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komentarišući sastanak Vučića i Pompea, najavljen za danas u NJujorku, na marginama sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bliskom istoku.

Dačić navodi da očekuje da Pompeo iz NJujorka uputi još jedan javni poziv Prištini da ukine takse, kako bi se nastavili pregovori o normalizaciji odnosa. Prema mišljenju šefa srpske diplomatije, državni sekretar SAD će to „sigurno“ učiniti.

Kako je saopštio Stejt department, Majk Pompeo će danas otputovati u NJujork kako bi prisustvovao debati u Savetu bezbednosti UN posvećenoj „izazovima za mir i bezbednost na Bliskom istoku i podršci administracije pronalaženju višestranih rešenja“, a na marginama tog događaja sastaće se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem i predsednikom Srbije. Na zvaničnom portalu Ujedinjenih nacija navodi se da će skup u SB UN biti otvoren brifingom u jutarnjim satima, potom slede konsultacije o situaciji na Bliskom istoku, sa posebnim osvrtom na situaciju u Jemenu, a biće održane i konsultacije o Iraku i Kuvajtu.

Predstavnici diplomatskih krugova za Danas nezvanično kažu da činjenica da se Vučić i Pompeo sastaju pod okriljem Ujedinjenih nacija pokazuje da ta međunarodna organizacija, „koja je umnogome izgubila na značaju“ na svetskoj sceni u protekle dve i po decenije, i dalje ima određenu „težinu“ u međunarodnim okvirima.

„Konačno rešenje za Kosovo će morati da odobre „veliki igrači“ – stalne članice SB UN – Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, tako da ne začuđuje što se predsednik Srbije i državni sekretar SAD sastaju u okviru tog tela. Ne znamo šta će oni razgovarati u četiri oka, ali Pompeo, koji ima veoma važnu ulogu u spoljnoj politici administracije predsednika Donalda Trampa i smatra se čovekom od najvećeg Trampovog poverenja, zastupa slično mišljenje o kosovskom pitanju kao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton – da su moguće i „teritorijalne korekcije“, ukoliko se o tome najpre dogovore Beograd i Priština. Takav stav republikanaca poput Pompea upućuje na zaključak da američka administracija ne doživljava više Srbiju kao slabiju stranu u pregovorima, što je važno za nastavak pregovora“, ocenjuju naši sagovornici.

Prema mišljenju izvora Danasa, male su šanse da se „nešto spektakularno“ desi u vezi sa rešavanjem problema Kosova do izbora u SAD, odnosno do jeseni naredne godine, ali Amerika nastoji da „pripremi teren za dogovor“. U tom kontekstu, naglašavaju da je opcija razgraničenja i „dalje na stolu, uprkos protivljenju pojedinih zemalja poput Nemačke“.

„Zagovornici stava da se granice na Balkanu ne mogu prekrajati često navode da bi na taj način bila otvorena Pandorina kutija. Ali, Pandorina kutija je, zapravo, već otvorena – to je učinjeno kada je DŽon Bolton prošle godine poručio da SAD ne isključuju mogućnost teritorijalnih korekcija“, ukazuju diplomate.

Čudan stav

Pojedine diplomate napominju da je „čudan stav“ koji je predsednik Vučić u poslednjih nekoliko meseci više puta javno izrekao – da su njegove ideje o razgraničenju na Kosovu propale „jer su naš narod i najveći deo sveta mislili drugačije“. Izvori Danasa ističu da „Vučić nikada nije organizovao referendum na kojem bi građani rekli šta misle o razgraničenju, pa je čudno što pominje da je takva ideja propala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari