Dačić: Vlada nikada neće potpisati članstvo Kosova u UN 1

“Ova Vlada Srbije, ovaj predsednik Srbije, ova vladajuća koalicija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To znači, pravno obavezujući, oni koji su pravnici znaju, ja nisam pravnik, ali barem toliko znam da ne postoji, ako je već sporazum, on je valjda pravno obavezujući.

Kakav je to pravno neobavezujući sporazum? Mi insistiramo na primeni Briselskog sporazuma” , rekao je danas u Skupštini Srbije Ivica Dačić , šef diplomatije i dodao da Bljerim Šalja, koji je inače prisustvovao potpisivanju Briselskog sporazuma i Hodžaj govore o tome da će zajednica srpskih opština da bude formirana posle prijema Kosova u UN ili posle pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i kako oni to kažu Kosova.

To ne samo da nije dogovoreno, to je još jedno otvoreno izbegavanje ispunjavanja njihovih obaveza” , naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima EU mora da reaguje na ovakve izjave koje se čuju sa Kosova, jer ispada da sad obavezujuće ono ”što smo potpisali pre pet godina, a traže se novi izgovori “.

Ovo nije tema za političku trgovinu da li ćemo mi sada godinu dana, dve ili tri ući brže ili kasnije u EU. Ja se ne libim da to otvoreno i kažem. Evropska unija, pitanje je dokle će postojati, a Srbija će valjda da postoji zauvek i moramo da vodimo računa o našim državnim i nacionalnim interesima, tako da tu nemamo nikakve dileme”, istakao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o lobistima  lobističke kuće „Trnberi“, Majkom Rubinom i Džejsonom Ozbornom, koje je postavio Miroslav Aleksić , Dačić je rekao da je naložio da se pronađu svi ugovori koje je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova ikada pravilo sa nekim lobistima i lobističkim grupama.

Vlada Srbije je 16. aprila 2008. godine potpisala Sporazum sa „Grupom 30 strateških tačaka“, koji je potpisao Mirko Stefanović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, za 42 hiljada dolara mesečno. Takođe, 5. avgusta 2011. godine, tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je potpisao ugovor o lobiranju sa „Podesta grupom“ za 100 hiljada dolara mesečno. Mirko Stefanović je bio generalni sekretar.

Na osnovu odluke Vlade, isplaćeno je ovoj prvoj agenciji milion i 469 hiljada i 800 dolara, a „Podesta grupi“ je isplaćeno 900 hiljada dolara”, naveo je Dačić i dodao  da u američkim papirima postoji  podatak da je Vlada Srbije tokom 2006. godine platila 320 hiljada dolara, 2007. godine 360 hiljada dolara i 2008. godine 120 hiljada dolara agenciji „Barbur grifit end rodžers“, za koju nemamo ugovor, a piše da je Vlada Srbije platila za bilateralne relacije sa SAD.

Krajnje je neumesno  da se postavljaju ovakve vrsta pitanje od onih koji su potpisivali ovakve ugovore u prošlosti. I to je odgovor na sve ono što su pitali da li se neko sreo ili nije sretao sa nekim lobističkim firmama“, zaključio je Dačić u odgovoru Aleksiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari