Dačić: Vlada Srbije ostaje snažno opredeljena rešavanju izbegličkog pitanja 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da Vlada Srbije ostaje snažno opredeljena i posvećena rešavanju izbegličkog pitanja koje, kako je ocenio, predstavlja jednu od najvažnijih moralnih obaveza Srbije i međunarodne zajednice.

Dačić je, govoreći na ceremoniji otvaranja zgrade sa 40 stanova za izbegle porodice u Kruševcu, izgrađene u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u – Potprojekta 5, ukazao je na uspešnost programa, naglasivši da realizacija nije stala „uprkos izazovima koje je pred nas stavila globalna pandemija zarazne bolesti kovid-19“, saopštilo je Ministarstvo.

„Zadovoljstvo mi je što mogu danas, zajedno sa vama i vašim porodicama, da obeležim nov početak i novu etapu u vašim životima”, istakao je Dačić.

On je, u svojstvu predsednika Komisije za koordinaciju procesa stalne integracije izbeglica Vlade Srbije,  zahvalio svim učesnicima u realizaciji programa, čestitao useljenje i ukazao na značaj Potprojekta 5, s obzirom da je planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a kojih je 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

„Program na čijem ostvarivanju svi zajedno vredno radimo primer je uspešne regionalne saradnje i dokaz da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu, produbljujući našu saradnju, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih životnih uslova za naše građane i razvoj celog društva“, naveo je Dačić.

Regionalni stambeni program u Srbiji ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 najugroženijih porodica sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih , a osim Srbije, program se sprovodi i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori.

Finansiran je donatorskim sredstvima, a njegovi najveći donatori su zemlje članice EU i SAD, naveo je Dačić i zahvalio svim međunarodnim partnerima na „nesebičnom doprinosu ovom humanom poduhvatu“.

Fondom Programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija u Srbiji zadužena za sprovođenje programa, dok se proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR i OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari