Dačić: Zapad ima dvostruke standarde; Diplomate: Ne želimo da se mešamo 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Izostanak reakcije zapadnih ambasada na eskalaciju protesta u Srbiji šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Danas tumači kao „dvostruke standarde“, dok pojedine diplomate sa Zapada za naš list nezvanično navode da je „logično što ambasade nisu reagovale jer ne žele da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije“.

Ministar Dačić kao argumente za svoju tvrdnju da Zapad koristi dvostruke standarde navodi „vest da su zabranjene demonstracije na Jelisejskim poljima u Francuskoj“, te činjenicu da su zapadne države „osudile nasilje u Albaniji, Makedoniji, i tako dalje“.

S druge strane, predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada nezvanično tvrde da se nemaju nameru da se oglašavaju o demonstracijama u Srbiji. „Sve je to stvar unutrašnje politike Srbije“, ističu diplomate za Danas.

Za razliku od političkih predstavnika Zapada koji se uzdržavaju od komentara na temu protesta, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji se juče u Beogradu susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je za TV Pink da su „organizatori nasilnog upada u RTS imali samo štetu od tog poteza“.

– Doći u poziciji da uđete u zgradu javnog servisa to je već ozbiljna stvar. I ako tamo pokazujete pretenzije nasilja, onda ste u problemu i sa zakonima i sa percepcijom. Teško je objasniti da uđete u zgradu javnog servisa. Ako upadate u nacionalnu televiziju, onda se tamo ostaje, onda se ne izlazi. Očigledno je da oni nisu imali snagu da to sprovedu, smatra Dodik, koji je poručio da je Republika Srpska „životno zainteresovana za snažnu Srbiju, a slika o snažnoj državi se sigurno ne šalje u svet scenama nasilja – Srbiji ne treba takva slika da ode u svet kada je fokus na rešavanju kosovskog pitanja“.

Prema Dodikovom mišljenju, „najveću štetu imali su organizatori protesta – u svetu je trend da se bezgranično šeta i na taj način iskazuju građanski stavovi, ni u Srbiji to nije bio problem, dok se to ne pretvori u nasilje“. On je izrekao pohvale na račun Vučića, ističući da je „sa vlašću predsednika Vučića Srbija dodatno politički i međunarodno stabilizovana“.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je juče da ne želi destabilizaciju Srbije, „jer bi to moglo da utiče na destabilizaciju regiona“. Ona je istakla da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja u Srbiji, ali da „ne želi da vidi destabilizaciju celog prostora, a destabilizacija Srbije bi svakako uticala na destabilizovanje drugih država“.

– Ovo nije neko vreme za jugoistok Evrope i treba biti vrlo oprezan kada je reč o međudržavnim odnosima, a to uključuje odnos između Hrvatske i Srbije i BiH, zaključila je Kitarović, objavio je juče RTS pozivajući se izveštaj hrvatske agencije Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari