Dačić: Srbija nemačkim investitorima nudi povoljne uslove 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji boravi u poseti Nemačkoj izjavio je da je Srbija spremna da nemačkim investitorima ponudi povoljne uslove poslovanja i dodao da su njeni ključni interesi povećanje investicija u infrastrukturne projekte, saradnja u oblasti auto-industrije i energetike, poljoprivredno-prehrambeni sektor, IT i turizam.

„Spremni smo da učinimo sve napore da razvijamo naše ekonomske odnose jer smatramo Nemačku našim ključnim spoljnopolitičkim partnerom“, rekao je Dačić sinoć u Berlinu u susretu sa članovima udruženja „Berlinski poslovni razgovori“.

Dačić je rekao i da Srbija sprovodi „hrabre ekonomske i strukturne reforme koje se tiču fiskalne konsolidacije, poboljšanja uslova za promovisanje investicione klime“ i da „pokazatelji govore da su te mere dale rezultate“.

U obraćanju nemačkim privrednicima on je izrazio nadu da će u neposrednoj budućnosti Srbija moći da poželi dobrodošlicu još jednom velikom imenu evropske i svetske automobilske industrije.

„U našoj zemlji posluje preko 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju oko 60 hiljada radnika. U tom smislu, Nemačka spada među vodeće privredne partnere Srbije. U 2018. godini spoljnotrgovinska razmena dostigla je rekordne rezultate: ukupna razmena iznosila je oko pet milijardi evra“, rekao je.

Kako je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova, na skupu u Ambasadi Srbije u Berlinu, Dačić je naveo i da Srbija želi što pre da postane članica EU i da je to njen spoljnopolitički prioritet, dodajući da evropski put podrazumeva i razvoj doborusedskih odnosa i politiku mira, stabilnosti i pomirenja u regionu.

Kao najveći problem Dačić je izdvojio pitanje odnosa sa Prištinom – „kako da se pronađe odgovarajuće trajno političko rešenje koje bi bilo u interesu oba naroda koji žive na Kosovu“.

„Naša želja je da se pronađe kompromis. Međutim, Prištini nije baš previše stalo do toga jer oni smatraju da nema potrebe da prave kompromis, odnosno oni su pre deset godina proglasili državu imaju podršku nekih zapadnih zemalja, i nemaju potrebe da prave kompromis“, rekao je.

Dačić je rekao i da Kosovo za 10-11 godina nije uspelo da zaokruži proces nezavisnosti, nije postalo član UN i ne može da postane član OEBS, Saveta Evrope, niti može da uđe u EU jer ga pet zemalja EU ne priznaje.

„Priče da ih 116 zemalja priznaje, to su čiste laži. Što više razgovarate sa tim zemljama, sa kojima niko u prošlosti iz Srbije nije razgovarao, to više oni vide probleme koje imaju u svojim zemljama na primeru Kosova“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari