Damjanović: SRS će 30. maja sprečiti festival Merdita, dobar dan 1Miljan Damjanović Foto: Tviter/miljanradikal (arhiva)

Miljan Damjanović, poslanik Srpske radikalne stranke obavestio je novinare u parlametu Srbije da je Srpska radikalna stranka pisanim putem obavestili MUP Srbije da će ta stranka i njeni simpatizeri 30. maja sprečiti održavanje “političkog, antidržavnog i antiustavnog festivala „Merdita, dobar dan“, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

„SRS će 30. maja biti tamo gde se oni okupljaju i svim silama sprečiti da se širi bruka i krši Ustav zemlje. Od toga nećemo odustati“,naveo je Damjanović, dodajući  da je ovo poslednje upozorenje  Vladi Srbije  da mora da reaguje i da spreči taj festival.
Damjanović je rekao i da u medijima provejavaju lažne informacije o tome da SRS hoće da zabrani komunikaciju dva društva i kulturnu manifestaciju,što nije tačno , jer ovde nije reč  ni o kakvom kulturnom nasleđu već o „ozbiljno plaćenoj političkoj organizaciji“ koja deluje kao nevladina organizacija.
„Ova nevladina organizacija jasno na svom sajtu kaže da pored Srbije deluje i na teritoriji Kosovo. Objavili su dokument ‘Kosovska hronologija 1974 2017’ u kojem stoji da su takozvani pripadnici takozvane terorističke grupe OVK, pazite takozvane, da su bili primorani da se  devedesetih  godina organizuju i uzmu oružje u ruke da se brane od srpske represije i vojske na prostoru Kosova i Metohije. Ovim dokumentom napada se Ustav Srbije i njene teritorija. Kosovska hronologija 1974 -2017“ sadrži kontraistine koje su mogle da se čuju od „lažnih svedoka“ u Tribunalu u Hagu, naveo je Damjanović  i dodao da se u ovom dokumentu  napada i sadašnja pozicija Srbije.koji se, pored ostalog, odnosi i na poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu.
Prema Damjanovićevim rečima aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava predstavljaju kao dobri i fini borci za ljudska prava, a vređaju članove SRS-a, nazivajući ih „Šešeljevim putujućim cirkusom“, provociraju ih transparentima poput „Izbacite Šešelja!“,a pozivaju Atifetu Jahjagu u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari