"Nije problem da ujedinjeni radikali jure glasove, veći je ako će ponovo da jure Hrvate, Mađare, Bošnjake, Albance…": Sagovornici Danasa o radikalskoj trojci 1foto EPA-PHOTO/EPA/SAŠA STANKOVIĆ/str./as/kr/ow

Okupljanje radikalske trojke iz ratnih devedesetih, čiji je lider osuđeni ratni zločinac pred Haškim tribunalom Vojislav Šešelj 2023. godine, uoči vanrednih parlamentarnih izbora koje je raspisao tadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, danas predsednik Srbije, za sagovornike Danasa predstavlja potpuno ogoljavanje aktuelnog režima, koji je neuspešno više od deceniju pokušavao da pobegne od svoje ružne prošlosti.

Podsetimo, predsednik Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj izjavio je da će SRS nastupiti sa Srpskom naprednom strankom na beogradskim i lokalnim izborima.

Kako je naveo, nakon razgovora sa Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Darkom Glišićem, “pao” je takav dogovor.

– Naši predstavnici će biti zastupljeni na kandidatskim listama i učestvovaćemo posle izbora u izvršnoj vlasti – saopštio je Šešelj.

On je objasnio da će Srpska radikalna stranka na republičkim i pokrajinskim izborima nastupiti samostalno, a na lokalnim sa naprednjacima, jer su im na tom nivou, kako je rekao, programi podudarni.

Kraj jedne potpune mimikrije

Prema rečima reditelja Janka Baljka “ovo je odlična vest za sve nas jer znači kraj jedne potpune mimikrije koja je obeležila vlast Srpske napredne stranke”.

– Oduvek sam smatrao da se ljudi ne menjaju u četrdesetim i da je Vučićevo evropsko odelo bilo odelo za tragični maskenbal koji traje jedanaest godina – ističe Janko Baljak.

"Nije problem da ujedinjeni radikali jure glasove, veći je ako će ponovo da jure Hrvate, Mađare, Bošnjake, Albance…": Sagovornici Danasa o radikalskoj trojci 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

I konačno su, dodaje, zajedno svi radikali, grobari naše realnosti koji su svoj krvavi pohod započeli pre više od tri decenije.

Bilo bi dobro da i Evropa konačno shvati…

– Bilo bi dobro da osim birača u Srbiji i Evropa uoči kakvu poruku nosi ponovno ujedinjenje njihovog piona Vučića sa osuđenikom iz Haga kome bi u normalnoj državi bilo onemogućeno bilo kakvo bavljenje politikom zbog svih posledica njegovih nedela – zaključuje Janko Baljak.

Naznačimo da je predsednik Srbije, pre saopštenja Vojislava Šešelj o ulasku u predizbornu koaliciju sa Aleksandrom Vučićem, objavio da će bivši lider radikala, potom naprednjaka, kao i bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, biti aktivan u kampanji SNS za decembarske izbore.

“Oživljavanje” Tomislava Nikolića na političkoj sceni i, kako je kritička javnost, potencirala posebno – “izvlačenja” iz vile na Dedinju u kojoj živi iako odavno nije predsednik Srbije, i pojavljivanje u javnosti, prepoznato je kao nemoć i slabost Vučića uoči izbora.

Bivši radikali Vučić i Nikolić mislili da se Šešelj neće na nogama vratiti iz Haga

– Ovo je samo tehnička koalicija, suštinski, ovo je ponovno ujedinjenje radikala. Vučić i Nikolić su napustili SRS samo zato što su živeli u ubeđenju da se Šešelj neće na nogama vratiti iz Haga – kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši premijer Vojvodine.

"Nije problem da ujedinjeni radikali jure glasove, veći je ako će ponovo da jure Hrvate, Mađare, Bošnjake, Albance…": Sagovornici Danasa o radikalskoj trojci 3
Foto: Printscreen/NovaS

Samo naivni su pomislili da se Vučić ideološki promenio, ističe dalje, i sada hrli putem evropskih integracija.

– Čovek svoja bazična uverenja ipak ne menja tako lako posle četrdesete i pedesete godine života, a najčešće ih ne menja uopšte. Najmanji je problem što će ujedinjeni radikali zajedno juriti glasove. Mnogo je veći problem ako ponovo počnu da jure Hrvate, Mađare, Bošnjake, Albance i pripadnike drugih nacionalnih zajednica. Kad god su ova tri jahača apokalipse (četvrti, Milošević, je opravdano odsutan) jahali zajedno, ova zemlja je ulazila u ratove i gubila ratove, proživljavajući neke od najtežih godina u svojoj istoriji – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari