Danas razgovor o datumu održavanja izbora na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Skupštine Kosova i vršilac dužnosti predsednika Kosova pozvaće danas političke partije na razgovor u vezi datuma održavanja izbora nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim izbor Vlade Avdulaha Hotija 3. juna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njen savetnik za medije Bekim Kupina.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljutfi Haziri, člana vladajuće koalicije, izjavio je da njegova stranka prihvata i poštuje odluku Ustavnog suda.

„DSK prihvata odluku Suda, tu nema diskusije. U drugoj smo političkoj situaciji“, rekao je Haziri i dodao da će Kosovo ići na izbore, u nadi da će time biti stvorena politička stabilnost.

Ustavni sud Kosova doneo je takvu odluku zato što je za izbor Vlade bio presudan glas poslanika koji je prethodno bio osuđen na zatvorsku kaznu.

Sud je konstatovao da odluka Skupštine Kosova o izboru Vlade nije bila u skladu sa Ustavom, jer nije dobila potrebnu većinu glasova svih poslanika, kao i da predsednik Kosova, uzimajući u obzir da Vlada nije izabrana po Ustavu, raspisuje izbore, koji treba da se održe ne kasnije od 40 dana od dana raspisivanja.

Aktuelna vlada ostaje na dužnosti do izbora nove Vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari