Dančila: Zapadni Balkan u fokusu predsedavanja Rumunije u EU 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Premijerka Rumunije Vjorika Dančila rekla je danas u Beogradu da njena zemlje planira da tokom predsedavanja Evropskom unijom stavi fokus na Zapadni Balkan i podrži region u procesu proširenja, koji je, prema njenim rečima, ključna oblast.

„Možemo da damo doprinos procesu proširenja i da podržimo region Zapadnog Balkana“, rekla je Dančila na konferenciji s liderima Srbije, Bugarske i Grčke, Aleksandrom Vučićem, Bojkom Borisovom i Aleksisom Ciprasom.

Ona je ponovila podršku Rumunije evropskom putu Srbije i pozvala Vučića da poseti Bukurešt tokom rumunskog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2019.

„Zamolila sam predsednika Vučića da poseti Rumuniju tokom našeg predsedavanja EU da bi povećali vidljivost značajnih koraka koje je Srbija preduzela i kako bi učinili vidljivijom činjenicu da Srbija želi da zatvori neka poglavlja“, navela je rumunska premijerka.

Prema njenim rečima, za zatvaranje poglavlja, kao i otvaranje novih, neophodno je da i Bugarska i Grčka pruže podršku i tehničku pomoć Srbiji.

Dančila je rekla da pred Evropom stoje brojni izazovi, i unutrašnji i spoljni, ali da je uverena da će Evropljani „zajedno oblikovati budućnost u kojoj će se EU približiti svojim građanima i moći da im pruži bolju budućnost“.

Govoreći o rumunskim prioritetima tokom predsedavanja EU, Dančila je navela teme azila, migracije i zajedničke odbrambene politike. Takodje, na dnevnom redu će biti i Dunavska strategija.

Rumunska premijerka je rekla da se na sastanku razgovaralo i o ekonomskoj saradnji, bilateralnoj i kvadrilateralnoj, infrastrukturnim projektima, energetici, turizmu i sportu.

BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari