Davenport: Ponovo u Skupštinu kad se steknu uslovi 1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport kaže za RTS da je – nakon što mu poslanici SRS-a, pokreta Dveri i LDP-a nisu dopustili da predstavi Izveštaj EK o napretku Srbije – rekao da je spreman da se vrati u Skupštinu i sasluša mišljenja poslanika.

Majkl Davenport je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je obavestio predsednicu Skupštine Maju Gojković šta se desilo na sednici Odbora za evropske integracije.

„Jasno kažem da sam spreman da se vratim na njen poziv u Skupštinu, na konkretan razgovor“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Naglasio je da je uvek spreman za razgovor na poziv predsednice, ali, kako kaže, treba da se uspostove uslovi za razgovor.

Prema njegovim rečima, parlament ima ulogu u svakoj demokratiji, i u Srbiji ima bitnu ulogu u svim procesima pristupanja Evropskoj uniji.

„Zato pozdravljam svaku priliku da razmenimo mišljenje. Odbor me je pozvao na razgovor u skladu sa praksom zbog toga što prevod na srpski jezik zahteva još nekoliko dana intenzivnog rada. Odbor je zato odmah pozvao ambasadora da najbitnije tačke predstavi nakon uručenja premijeru“, istakao je Davenport.

Naglasio je da Delegacija EU želi da čuje stavove poslanika i ponavlja da je spreman na razgovor, kao i prethodni ambasadori.

„Zahvalio sam se na pozivu u Skupštinu. Vrlo poštujem ulogu parlamenta u svim aspektima života, naročito što se tiče evropskih integracija“, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Komentarišući zamerke poslanika da dokument nije dostavljen na srpskom jeziku i da „nije logično da nas Britanac ubeđuje da treba da idemo u Uniju“, Davenport je rekao da je obrazloženje spremio na srpskom jeziku i dodao da on jeste Britanac, ali i građanin EU.

„Velika Britanija je i dalje članica EU sa svim pravim i obavezama članstva. Nastavljam da obavljam posao akreditovanog ambasadora EU, kao i ostali ambasadori“, naglasio je šef Delegacije EU u Srbiji.

„Očekujem otvaranje poglavlja 5“

Govoreći o otvaranju novih poglavlja, Davenport je podsetio da je EK već dala svoju preporuka kada je reč o otvaranju poglavlja 5 (javne nabavke).

„Sada ostaje da odluče države članice. Očekujem zvaničan pregovarački stav Srbije o još 15 poglavlja“, istakao je Davenport i dodao da se nada da će doći do otvaranja tog poglavlja u decembru jer „moramo da idemo napred“.

Komentarišući to da se u Izveštaju izričito pominje i Javni medijski servis i važnost obezbeđivanja stabilnog finansiranja, šef Delegacije EU je rekao da je javni servis kičma medijskog sistema i mora da ima stabilno finansiranje.

Govoreći o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, Davenport je rekao da je Izveštaj pre svega obejektivan a preporuke konstruktivne i precizne.

„Izražava zadovoljnostvo napretkom Srbije koja je otvorila četiri poglavlja. Izveštaj pozdravlja napore Srbije u vezi sa modernizacijom javne uprave i ambacionznih ekonomskih reformi“, rekao je Davenport.

Smatra da se treba usredsrediti na preporuke, pre svega kada je reč o efikasnoti pravosuđa, zaštiti životne sredine i primeni prepourka o radu nezavisnih regulatornih tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari