Delegacija skupštine Srbije na Parlamentarnoj skupštini OEBS-a 1Skupština Srbije Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Delegacija Skupštine Srbije ukazala je na zasedanju Parlamentarne skupštini OEBS-a u Beču da je dijalog Beograda i Prištine, koji je značajan za stabilnost regiona, blokiran zbog jednostrane odluke Kosova da uvede takse od 100 odsto Srbiji i BiH, saopštila je Skupšitna Srbije.

Članovi delegacije takođe su ukazali da su zbog taksi srpskoj zajednici na Kosovu uskraćena prava na informisanost jer one onemogućuju korišćenje sprskih štampanih medija.

Delegaciju Srbije na zasedanju tog tela u Beču 21. i 22. februara predvodila je Stefana Miladinović, a u njoj su bili i Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

Miladinović je govorila o Izveštaju specijalnog predstavnika za Jugoistočnu Evropu Marka Pričarda ocenivši da je njegov rad bio objektivan i nepristrasan i osrvrnula se na jedan od zaključaka iz izveštaja u kome se ocenjuje da su pregovori Beograda i Prištine od ključnog značaja za stabilnost Jugoistočne Evrope.

Ona je rekla da su takse koje je uvela Priština usmerene „protiv pregovora i protiv srpke zajednice na Кosovu i Metohiji“, i podsetila da je ta odluka Prištine osudjena od gotovo cele medjunarodne zajednice.

Miladinović je rekla da Srbija i dalje veruje da probleme treba rešavati dijalogom uz poštovanje principa međunarodnog prava, i da Srbija od međunarodnih subjekata očekuje da u svojim kapacitetima utiču na povleačenje taksi, navodi se u saopštenju.

Miladinović je rekla da uz održavanje OEBS-ovog pristupa neutralnosti u pogledu statusa, dijalog Beograda i Prištine zaslužuje pažnju svih struktura OEBS.

Dušica Stojković je u diskusiji rekla da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju i da Beograd ulaže „velike napore da se postigne kompromis“.

„Sporazum koji bi postigli Srbi i Albanci značajno bi doprineo uspostavljanju trajnog mira na Zapadnom Balkanu za duži vremenski period“, zaključila je Stojković.

Na Кomitetu za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja učestvovao je Branimir Jovanović koji je ukazao na uskraćivanje prava na informisanost srpskoj zajednici na Кosovu zbog uvodjenja taksi na robu iz Srbije, što ima za posledicu nemogućnost korišćenja srpskih štampanih medija, navodi se u saopštenju.

Specijalni izvestilac OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir je odgovarajući na izlaganje Jovanoviča rekao da se planira poseta Prištini i da će tom prilikom ukazati na ovaj problem.

Na sednici tri opšta komiteta, učesnicima se obratio domaćin, predsednik Nacionalnog veća Austrije Volfgang Sobotka, predsednik PS OEBS-a George Tsereteli, i predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Vesna Marković je učestvovala na sastanku Opšteg komiteta za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu gde se govorilo o dobrom upravljanju u oblasti borbe protiv korupcije, pranju novca i finansiranju terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari