Demokrate Srbije pozvale da se ne prikazuju slike i snimci ubistava 1Foto: EPA-EFE/Andrej Čukić

Demokrate Srbije, čiji je lider Branislav Lečić, pozvale su predsednika Aleksandra Vučića i članove Saveta za nacionalnu bezbednost da danas nakon sednice javno ne objavljuju dokaze do kojih se došlo tokom istrage, imajući u vidu najavu predsednika da će javnosti prikazati slike i snimke ubistava koja je izvršila grupa Veljka Belivuka.

Oni su u saopštenju apelovali na Vučića i članove Savet da ne uznemiravaju građane zastrašujućim prizorima, te da prestanu da se bave senzacionalizmom u ovako ozbiljnim stvarima, već da borbu sa organizovanim kriminalom prepuste nadležnim organima.

Demokrate Srbije su podsetile da sudije dokaze ne treba da saznaju iz medija, već na glavnom pretresu kada ih predloži javni tužilalac, uz napomenu da predsednik i izvršna vlasti na taj način čine nepodnošljiv pritisak na sudsku vlast, koja na osnovu dokaza koji se izvode pred televizijskim ekranima, treba navodno samostalno i nezavisno da odlučuje o nečijoj krivici.

„Dokaze za krivična dela organizovanog kriminala prikuplja nadležno tužilaštvo, te Savet za nacionalnu bezbednost nema nikakve nadležnosti da pribavlja i ocenjuje iste. Savet bi stoga trebalo da se izjasni odakle uopšte poseduje dokaze prikupljene tokom istrage“, smatraju Demokrate Srbije.

Prema njima, ovakve najave predsednika, sem što imaju za cilj da unesu nemir među građane, pokazuju i njegovu želju da stekne političke poene iz jedne po društvo uznemirujuće pojave, kakva je organizovani kriminal.

Demokrate Srbije smatraju da bi predsednik morao da objasni ko je iz struktura vrha vlasti pomagao toj organizovanoj kriminalnoj grupi, zašto pre par godina nije mogao da dobije bitku u obračunu sa navijačkim grupama koje se bave kriminalom, objasni saslušanje Slaviše Kokez i uloži napor radi prikupljanja podataka i obaveštavanja javnosti o slučaju Savamala, Jovanjica, Krušik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari