Demokratska omladina: Izbor Maje Gojković udar na FPN 1Zgrada Fakulteta političkih nauka Foto: Radmila Marković

Omadina Demokratske stranke ocenila je da je danas da je imenovanje Maje Gojkovića u Savet Fakulteta političkih nauka (FPN), do sada, najozbiljniji udar na ovaj fakultet i na sve njegove studente i nastavnike.

„Demokratska omladina smatra da je neviđeni skandal da osoba poput sadašnje ministarke kulture odlučuje o novom dekanu FPN-a, kao i da utiče na rad fakulteta. Profesori uče studente FPN-a da politika mora da bude u funkciji opšteg, a ne ličnog interesa, a Maja Gojković je sušta suprotnost tom učenju“, navedeno je u saopštenju.

Član Demokratske omladine Stefan Ninić naveo je da je ovo je prvi put da se u Savet FPN-a biraju dve ministarke Vlade Srbije (Gojković i Jadranka Joksimović) što ne može drugačije da se doživi „nego kao pritisak na fakultet na kom je skoro diplomirao i kao ugrožavanje autonomije Univerziteta u Beogradu“.

„Nadam se da će studenti i profesori beogradskog univerziteta imati snage da sačuvaju autonomiju Univerziteta i da ga odbrane od političkog uticaja i pritiska od strane bilo koje stranke“, rekao je Ninić.

DS: Fakultet političkih nauka predstavlja opasnost po režim

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu jedno od retkih mesta odakle se još može čuti kritika na račun vlasti Aleksandra Vučića i da je to razlog zbog kojeg se vlast, kako se navodi, „okomila na njega“.

Članica Glavnog odbora DS i nekadašnja studentkinja FPN Alisa Kockar ocenila je u saopštenju da je u medijima odjeknula vest da je Vlada imenovala ministarke Maju Gojković i Jadranku Joksimović za članice Saveta FPN i da je to izuzetno važan organ upravljanja jer članovi biraju i razrešavaju dekana, donose finansijski plan i daju saglasnost za odluke o upravljanju imovinom fakulteta, a takođe i donose Statut.

„Ministarke su izabrane iz reda ‘istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede’, iako ministarka Joksimović nikako ne bi smela da bude na toj poziciji zbog doktorskih studija koje pohađa, ali i činjenice da bi se svaki student postideo što nijedno poglavlje pregovora sa EU dugo nije otvoreno, i uprkos tome što su rezultati rada ministarke Gojković u najmanju ruku upitni jer su mediji zarobljeni, a država daje prednost rijaliti programima umesto kulturi“, navela je Kockar.

Prema njenoj oceni, vlast se plaši FPN i želi da ga kontroliše jer su tamo i dalje ljudi koji mogu da prepoznaju metode koje vlast koristi da uguši demokratiju i slobodne medije i koji mogu da mlade ljude nauče lekcije o načinima smene autoritarnih režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari