Građani Srbije najviše piju pivo 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Petina isptanika u istraživanju koje je urađeno tokom oktobra ove godine reklo je da ne konzumira alkohol uopšte, dok se za pivo kao prvi izbor odlučilo 32,8 odsto ispitanika, 28,9 odsto njih je reklo da preferira vino, za “žestinu” se odlučilo 14,3 odsto, dok je 2,1 odsto njih odabralo neko drugo alkoholno piće.

Građani Srbije najviše piju pivo 2
Foto: Demostat

Istraživanje je obuhvatilo 1.300 građana iz cele Srbije, od toga 51 odsto žena, a gledano po polu razlika je velika jer je pivo kao prvi izbor imalo 73 odsto muškaraca i 27 odsto žena. Žene prednjače u konzumaciji vina, od ukupnog broja onih koji su se odlučili na prvom mestu za ovo piće je 57 odsto žena, dok je 60 na prema 40 odsto odnos u korist muškaraca kada se radi o izboru žestokog pića.

Od ukupno 21,9 odsto ispitanika koji su rekli da ne piju alkohol uopšte većina su žene, čak 86 odsto, svega 14 odsto odgovora da ne konzumiraju alkoholna pića dali su muškarci. Omiljeno alkoholno piće kod trećine žena je vino, pokazalo je istraživanje, dok se gotovo polovina muškaraca odlučuje za pivo (49 odsto).

Građani Srbije najviše piju pivo 3
Foto:Demostat

Demostat je u istraživanje uključio sve građane starije od 18 godina, a najviše ih je, gotovo dve trećine bilo u kategoriji od 40 do 65 godina starosti. Gotovo polovina ispitanika je iz Beograda (48 odsto), slede Vojvodina sa 21 odsto, Šumadija i Zapadna Srbija sa 18 odsto, Južna i Istočna Srbija sa 13 odsto.

Građani Srbije najviše piju pivo 4
Foto: Demostat

Istraživanje je pokazalo i da ispitanici sa visokim i višim obrazovanjem najviše konzumiraju vino 32 odsto, potom pivo 29 odsto, 15 odsto  žestoka pića, dva odsto ostala pića, dok 22 odsto njih ne konzumira alkohol.

Građani Srbije najviše piju pivo 5
Foto: Demostat

Srednje obrazovani ispitanici najčešće biraju pivo (44 odsto), duplo manje vino 21 odsto, za žestoka pića odlučuje se 12 odsto njih, četiri odsto bira ostala pića, a 21 odsto je reklo da ne pije. Isti redosled je i kod onih koji imaju osnovno obrazovanje, s tim što pivo pije 41 odsto njih, dok se za vino odlučuje 21 odsto.

Građani Srbije najviše piju pivo 6
Foto: Demostat

Gledano po starosnoj strukturi mlađi stanovnici ove zemlje preferiraju pivo, dok vino na prvu poziciju izbija tek u kategoriji starijih od 65 godina. Za pivo se odlučuje 38 odsto onih između 18 i 29 godina, za vino 33 odsto, još veći procenat “pivopija” je u kategoriji između 30 i 39 godina (40 odsto), vino bira tek 25 odsto, dok je u ovoj kategoriji i najmanje onih koji su rekli da ne konzumiraju alkoholna pića (12 odsto).

U kategoriji od 40 do 49 godina za pivo se opredelilo 31 odsto, za vino 27 odsto, a isto toliko je bilo onih koji su rekli da ne piju alkohol. Među starijima od 50, a mlađima od 65 godina priilično je ujednačeno jer se 33 odsto odlučilo za pivo, a 32 odsto za vino.

Građani Srbije najviše piju pivo 7
Foto: Demostat

Ako se pogleda po regionima pivo se najviše konzumira u Beogradu (38,8%), zatim u Južnoj i Istočnoj Srbiji (34,2%), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (29,3%) i Vojvodini (28,9%). Vino se najviše konzumira u Beogradu (32,4%), zatim u Vojvodini 30,1 odsto, dok se žestoka pića piju najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji 15,1 odsto, Vojvodini 14,8 odsto, 13.9 odsto je u Beogradu i13,2 odsto u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Izdvajanjem i upoređivanjem tri velika grada Beograda, Niša i Novog Sada, pivo se najviše konzumira u Beogradu, potom u Nišu, dok se vino najviše pije u Novom Sadu pa onda u Beogradu. Žestoka pića najviše se konzumiraju u Nišu, tek onda u Beogradu. 

Građani Srbije najviše piju pivo 8
Foto: Demostat

Na osnovu istraživanja može se zaključiti da je u odnosu na 2017. došlo do pada konzumiranja piva za 1,4 odsto i rasta vina za 2,8 odsto, žestokih pića za dva procenta i nekih drugih pića za 0,6 odsto. Ove godine je u odnosu na istraživanje iz 2017. porastao broj onih koji ne piju, odnosno pre tri godine četvrtina (25,9 odsto) se izjasnila da ne konzumira alkoholna pića dok je oktobra 2020. na isto pitanje  21,9 odsto njih reklo isto to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari