Deo Saveta protesta NS se ogradio od govora Sergeja Trifunovića 1FOTO – “1 od 5 miliona” Novi Sad (jedan od ranijih protesta)

Većina nestranačkih ličnosti koje su u Savetu protesta “1od5miliona” – Novi Sad, ogradilo se od govora Sergeja Trifunovića izrečenom na protestu održanom 1. marta u Novom Sadu, navodeći u saopštenju upućenom javnosti da to nije zvaničan stav Saveta protesta.

Kako na sinoćnoj sednici Saveta protesta “1od5miliona” – Novi Sad nije konsenzusom usvojen predlog da se uputi saopštenje Saveta javnosti povodom govora gospodina Sergeja Trifunovića na protest u Novom Sadu u petak, 1. marta, mi, većina nestranačkih ličnosti koji smo deo Saveta protesta u Novom Sadu, upućujemo javnosti samostalno Saopštenje o svojim stavovima, naglašavajući da to nije zvaničan stav Saveta protesta.

Polazeći od demokratskih principa, govornicima koje smo pozivali da govore na centralnom protestu u Novom Sadu na Pozorišnom trgu, članovi Saveta nisu nikada određivali sadržaj govora, nikada cenzurisali, niti im sugerisali bilo sadržaj, bilo način na koji će izložiti svoje stavove, navodi se u saopštenju.

U petak, 1. marta, gospodina Sergeja Trifunovića su pozvali studenti da im se obrati na njihovom skupu kod studentskog doma “Slobodan Bajić”, te da zajedno dođu na centralni protest na Pozorišnom trgu. Tokom popodneva, kada je Savetu javljeno da najavljeni govornik gospodin Predrag Koraksić Koraks nije  mogućnosti da dođe iz zdravstvenih razloga, što prouzrokuje da se na centralnom protestu obraća samo najavljen student gospodin Nikola Sibinčić, Savet se složio sa predlogom studenata da se gospodin Sergej Trifunović, kao jedan od simbola i ne samo ovih protesta, i kao javna ličnost, obrati zajedno sa studentom gospodinom Sibinčićem na Pozorišnom trgu.

Naglašavamo da mi, kao pojedinci koji čine grupu nestranačkih ličnosti u Savetu, ne stojimo niti iza nekih veoma diskutablnih i neprihvatljivih, a izrečenih stavova gospodina Sergeja Trifunovića, niti načina na koji su iznešeni, bilo da se radi o njegovim ličnim ili stranačkim stavovima, s obzirom da je gospodin  Trifunović odnedavno predsednik Pokreta slobodnih građana. Svako od nas se pojedinačno uvek zalagao za slobodu govora, međutim, želimo da ovim putem istaknemo da se ne slažemo sa nekim izrečenim stavovima koji svakako ne predstavljaju činjeničn stanje.

Konačno, smatramo da takvim javnim izražavanjem nećemo stvoriti bolje društvo. Preuzimamo  odgovornost za sve što se desilo i upućujemo javno izvinjenje građanima i građankama koji su se iz bilo kog razloga uvredili, kažu iz Sveta protesta.

Pozivamo građane i građanke Novog Sada da se SVI zajedno i dalje borimo za svoja prava da izgradimo slobodno društvo po meri slobodnih građana i povratimo državu koju su oteli predsednik Srbije i njegova klika. Da ponovo steknemo slobodu otporom i nepristajanjem na nasilje, korupciju i kriminal koji sada vladaju našom zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari