Dimitar Cančev: Vratili smo Zapadni Balkan u agendu Evrope 1

Ne postoji zemlja koja da ne priznaje ulogu Bugarske za povratak Zapadnog Balkana (ZB) u agendu Evrope. Najvažnija poruka koja Bugarska mora poslati se šalje realno samim održavanjem ovog samita jer indikuje da je Bugarska bila u stanju da postavi jedno važno pitanje visoko u agendu EU, da fokusira pažnju prema regionu ZB, da postavi početak procesa koji će trajati i kod sledećih predsedavanja EU. Današnji Samit će završiti deklaracijom koja je već odobrena i harmonizovana od strane 28 članica EU i koja je prihvatila Zapadnobalkanska šestorka.

Ta deklaracija sadrži u svom aneksu konkretne inicijative o povezanosti Balkana – saobraćajna, energetska, digitalna povezanost, sa ekonomskim projektima, sa projektima u sferi obrazovanja, vladavine prava. Ona je vrlo konkretna, te je osnov za projekte u svim ovim sferama. To su projekti koji imaju direktnu povezanost sa životom građana zemalja ZB, ali imaju i direktnu vezu sa nama, Bugarima i bugarskim biznisom, budući da se on može uključiti u realizovanje svih tih projekata u njihovim različitim delovima – infrastrukturnim, ekonomskim i tako dalje.

Priprema susreta EU – ZB počela je od nule, njegova podrška u početku bila je sa dosta rezervi. Uz napore čitave Vlade Bugarske – premijera Bojka Borisova, ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve, bugarske diplomatije, uspeli smo da ubedimo zašto je važno ZB da ima viziju za zajedničku budućnost i da će se proširenje Unije dešavati u skladu sa ustanovljenim pravilima. Deo zemalja članica EU ne priznaju Kosovo, te je bilo potrebno mnogo napora kako bi ubedili vlade da priznaju deklaraciju, jer u EU postoji ustanovljeni mehanizam na osnovu izveštaja za svaku pojedinačnu zemlju – kandidata za članstvo. Do juna EU mora da donese odluku kakav je progres svake pojedine zemlje. Proces pridruživanja vezan je za svrsishodne napore koje smo i mi ulagali kad smo bili kandidat. Svaki susret je dobar znak jer će doprineti pronalaženju rešenja svih otvorenih pitanja, a u okviru Samita biće veliki broj bilateralnih susreta ne samo ZB – ZB, nego i između ZB i zemalja članica, između zemalja članica i zemalja članica.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.