Dimitrijević (RIK): Zlonamerne tvrdnje o izbornoj krađi 1Foto: Fonet/TV Fonet

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je danas da smatra zlonamernim tvrdnje o navodnim planovima za izbornu krađu na Kosovu i Metohiji, kada se ima u vidu da će na svakom biračkom mestu, uz predstavnike OEBS, biti prisutna i dvotrećinska većina članova biračkih odbora iz reda parlamentarne opozicije.

Oni, kako se navodi u saopštenju, imaju pravo i obavezu da sprovode glasanje na biračkom mestu, kao i da prate transport izbornog materijala posle glasanja, o čijoj bezbednosti će se, kao i do sada, starati OEBS.

Imajući u vidu dosadašnju odličnu saradnju sa OEBS na Kosovu i Metohiji, nisu mi jasne izjave i stavovi izneti u medijima, u kojima se izražava sumnja u nepristrasnost međunarodne organizacije kakva je OEBS, istakao je Dimitrijević.

U saopštenju se navodi da RIK održava redovnu komunikaciju sa Misijom OEBS u Prištini sa ciljem da se glasanje na predstojećim izborima za predsednika Republike na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sprovede, pre svega, na bezbedan i zakonom uređen način, kako bi zaštitili Ustavom garantovano izborno pravo svih naših građana na Kosovu i Metohiji.

Ovakav model saradnje RIK i OEBS za sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji uspostavljen je još 2012. godine, dobro je razrađen i podrazumeva prisustvo predstavnika OEBS na svakom biračkom mestu i kontrolu nad izbornim materijalom u svakom trenutku, podsetio je Dimitrijević.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari