Ako usvoji paket ekonomskih zakona do kraja godine, Srbija ulazi u Svetsku trgovinsku organizaciju 2010 – rekao je, obrazlažući poslanicima Vladine predloge zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, standardizaciji, tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti i o turizmu, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Dodajući da je usvajanje ovih akata neophodno zbog usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i s pravilima Svetske trgovinske organizacije, ministar Dinkićje istakao da bi parlament do kraja godine trebalo da usvoji 54 zakona iz oblasti ekonomije. On je podsetio da je Srbija pregovore sa STO počela 2005. i naglasio da je članstvo u toj organizaciji važno i zbog EU.

– Ne možete biti član EU ako niste postali član STO. To u zemlji obezbeđuje stabilnost uslova privređivanja koji se ne mogu naknadno menjati sa političkim promenama. Kada se postane član STO uspostavljaju se stabilnost i predvidivost u donošenju odgovarajućih zakona – rekao je Dinkić.

Ministar je dodao da će Srbiji, ukoliko postane članica STO, skočiti investicioni rejting, a investitori će je posmatrati kao stabilnu zemlju. Predlogom zakona o turizmu, prema rečima Dinkića, reguliše se planiranje i razvoj turizma, organizacija za promociju turizma, rad turističkih agencija i pitanje turističkih taksi. Navodeći da je turizam dugo bio zapostavljena oblast u Srbiji, Dinkićje rekao da je prošle godine ostvareno skoro milijardu dolara prihoda od turizma.

– Rast prihoda od turizma u prošloj godini iznosio je devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali prosečna dužina boravka turista u Srbiji je relativno kratka i iznosi 3,2 dana – rekao je Dinkić.

Osvrćući se na aktuelnu globalnu krizu, on je naveo da je spoljnotrgovinska razmena u prva tri meseca ove godine na nivou iz 2007. i da je spoljnotrgovinski deficit smanjen 30 odsto. On je naglasio da je komparativna prednost Srbije u tome što ima potpisane ugovore o povlašćenom položaju i izvozno-uvoznim olakšicama sa nizom zemalja, pre svega Rusijom. Najavio je skoru liberalizaciju i povlašćenu trgovinu sa Turskom i Iranom.

Pre početka načelne rasprave o ovim zakonskim predlozima, poslanici su postavili više pitanja i završili objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu zakona o Fondu za razvoj Srbije, izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama i o Predlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Fondu za osiguranje i finansiranje spoljnotrgovinskih poslova. Najviše polemike i kritike bilo je na predložene izmene i dopune Zakona o privrednim komorama. Poslanici opozicije, ali i vladajuće PUPS zatražili su da se iz skupštinske procedure povuku izmene tog zakona koje, kako su ocenili, uništavaju komorski sistem stvaran 150 godina. Predložene izmene kritikovali su i poslanici SPS koji su podršku uslovili usvajanjem svojih amandmana, a nedoumice su imali i poslanici DS, dok su na značaj zakona za vreme rasprave ukazivali poslanici G17 plus.

Plate i najavljene mere štednje najviše su, sudeći po pitanjima sa početka sednice, zanimali poslanike. Marina Raguš (SRS) upitala je premijera Mirka Cvetkovića i ministra policije Ivicu Dačića kako Vlada misli da s umanjenim budžetom vodi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića kako će biti ispunjeni prioriteti njegovog resora – izgradnja Koridora 10 s obzirom na to da, kako je navela, nije obezbeđen novac za eksproprijaciju zemljišta na trasi tog transevropskog puta. Jorgovanka Tabaković(napred Srbijo) ponovo je pitala zašto je Vlada objavila plate u agencijama s iznosima samo za februar 2009. i zatražila objavljivanje primanja u agencijama i javnim preduzećima koja obuhvataju sve isplate za 2008, sa svim bonusima. Slobodan Maraš (LDP) ponovo je pitao zašto se država oglašava u Pravdi, „faktički stranačkom glasilu“ i zašto Vlada ne smanji broj ministarstava sada većčeka kongres SPS. Rade Obradović(DSS) je još jednom zamerio Vladi da je u pregovore sa MMF ušla bez ikakve strategije i da najavljuje mere bez ikakvog plana.

– Kada bude ratifikovan sporazum sa MMF svaki građanin Srbije biće zadužen sa još po 400 evra – izračunao je on.

Na dnevnom redu sednice, koja je počela 30. marta, nalazi se 49 zakona, a poslanici su od početka sednice u načelu razmotrili 34 zakona. Na predložene zakone podneto je više od 3.000 amandmana.

Minut ćutanja

Minutom ćutanja poslanici su odali počast pripadniku MUP Vladimiru Grandiću, poginulom u okršaju sa kriminalcima.

Sledeće nedelje o štednji

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će iduće sedmice prekinuti tekuću i sazvati novu sednicu parlamenta, na kojoj će poslanici raspravljati o merama Vlade za smanjenje efekata svetske ekonomske krize, kao i o rebalansu budžeta. „Tekuća sednica ne može biti završena do kraja sledeće nedelje i zato ćemo je, pošto cenimo da nije ništa hitnije od ekonomskih mera za prevazilaženje krize, prekinuti i nastaviti kada budemo završili sa predlozima Vladinih mera“, precizirala je Đukić-Dejanović.

PKS: Zakon o komorama povući iz procedure

Upravni odbor Privredne komore Srbije zatražio je juče da se iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o privrednim komorama. Predsednik PKS Miloš Bugarin izjavio je ranije da bi predloženi zakon o privrednim komorama omogućio velikim kompanijama da osnuju komoru i preko nje lobiraju za svoje interese. Bugarin je kazao i da bi komorsko udruženje, kako je predloženo, moglo da osnuje pedesetak članova neke delatnosti, pa bi broj komora u Srbiji mogao da dostigne cifru i od 2.000.

Spiskovi viška zaposlenih u Vladi

Sva ministarstva dobila su nalog da u najkraćem roku dostave generalnom sekretarijatu Vlade Srbije koliko imaju viška zaposlenih, prenose štampani mediji. Na osnovu tih podataka Vlada će sačiniti detaljan plan o smanjenju celokupnog državnog aparata za 8.000 ljudi u narednih devet meseci, što je predviđeno novim planom ekonomskih mera države. Prva, gruba procena da će u Vladi, agencijama i regulatornim telima koja su u okviru ministarstava, bez posla ostati oko 4.000 ljudi, a još toliko će biti otpušteno u lokalnim samoupravama. U taj broj ulaze i svi koji će u međuvremenu ispuniti uslove za penziju, a pretpostavlja se da ih ima oko hiljadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari