Diplomate: Brisel šalje samo simbolički podstrek 1Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Ukoliko Evropska unija otvori jedno ili dva poglavlja Srbiju u pregovorima sa EU krajem ovog meseca, biće to jasan znak da države članice nisu zadovoljne napretkom Beograda u ispunjenju kriterijuma koji se, pre svega, odnose na izgradnju pravne države, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori iz Brisela.

Prema rečima naših sagovornika, „u institucijama EU, ali i u pojedinim državama članicama, dominira stav da Srbija nije ostvarila dovoljan napredak u poglavljima 23 i 24, koja se tiču osnovnih ljudskih prava i sloboda“.

„I nedavni Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU pokazuje da postoje ozbiljne zamerke Brisela koje se odnose na vladavinu prava, a iste ocene objavljene su u decembru prošle godine u internom dokumentu EK. Srbija je spremna za otvaranje pet novih poglavlja, ali, kako stvari stoje, biće, u najboljem slučaju, dato zeleno svetlo 25. juna da se otvore dva poglavlja, što neće predstavljati nagradu Beogradu, već samo simbolički podstrek za nastavak evropskog puta“, navode izvori Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari