DJB je morao da se pročisti 1Foto: DJB logo

U devastiranom političkom životu u Srbiji, u zemlji dvostrukih pa i trostrukih moralnih aršina, iskreni i čestiti postupci neretko postaju meta mešetara i pretvornih, prevrtljivih ljudi, piše u saopštenju DJB.

To se desilo i sa odgovornom, principijelnom i za srpsku političku scenu, atipičnom odlukom svih članova Predsedništva Dosta je bilo da podnesu ostavku.

Kako se navodi u saopštenju ovaj odgovoran postupak trebalo je da otvori debatu unutar DJB, u periodu do naredne Skupštine DJB, o uzrocima koji su bili kočnica i balast za ostvarivanje boljeg rezultata, kao i da otvori prostor za nove ljude koji su svojim radom i rezultatima unutar DJB, svojim integritetom i karijerom pre ulaska u politiku, zaslužili priliku da se kandiduju da vode DJB dalje.

Umesto toga, nestrpljivo i nametljivo, van svakog sistema i sabotirajući proces izbora novog rukovodstva, isključeni članovi DJB, požurili su da se u javnosti pokažu kao principijelni ljudi, borci za očuvanje DJB, i da se u jeku priprema za Skupštinu DJB nametnu kao neko ko bi preuzeo DJB, kaže se u saopštenju.

Umesto da se u izbornom procesu izbore kao lideri DJB, izabrali su da ga otimaju i čerupaju. Poslanici koji se dve godine praktično ne pojavljuju u Skupštini gde primaju naknadu od građana Srbije, koji ne učestvuju u kampanji, koji nikada nisu radili na terenu, koji ne dolaze na sednice matičnih odbora, koji bi u koaliciju sa Đilasom i Bastaćem, koji bi da pomognu Vučiću da se “reši” Kosova, pokušali su stvaranjem klanova, tajnim sastancima sa odabranim članovima, trovanjem stranke iznutra, širenjem neistina, glasina i dezinformacija, da destabilizuju stranku, dok su tražili svog favorita za novog predsednika. Kada im to nije uspelo, jer je Glavni odbor pročitao nameru i kada su ostali u velikoj manjini, prvi favorit sa kojim su krenuli podneo je ostavku i zadržao mandat, drugi je podneo ostavku i napustio DJB, navodi se u saopštenju.

Nikome u DJB niti smetaju niti su smetali stavovi ovih odjednom „principijelnih“ i naprasno vrednih ljudi, sada već bivših poslanika DJB, unutar organa stranke, niti ih je iko ikada sprečavao da ih iznesu. Naprotiv, mnogo toga “principjelog” nisu nikada do sada izneli na redovnim sastancima, mnoga pitanja koja ih sada “bune” nisu nikada postavili na redovnim sastancima, a mogli su. Verovali smo u njihovu iskrenost, posvećenost programu i načelima DJB.

Kako se saopštava iz DJB, već gotovo mesec dana posmatramo kako se ti ljudi, ničim izazvani, svrstavaju u „petu kolonu“ DJB, ne vodeći računa o tri važne stvari: da svoje nezadovoljstvo i neslaganje iskažu unutar organa i procedura DJB i da nakon rasprave prihvate odluke većine, te da se bar na trenutak odgovorno zamisle o interesima cele organzacije, ne samo ličnim interesima, i da se podsete kako su stekli ličnu afirmaciju na javnoj i političkoj sceni. Kada su otvoreno pitani na Glavnom odboru za tajne sastanke, nameštanje predsedničkih kandidata, vređanje ostalih članova, javne napada na DJB preko društvenih mreža, prvo su pokušali da to sakriju ismevanjem i pozivanjem na slobodu govora, zatim zvali doktore nauka i profesore poslušnicima, fikusima i marionetama, ali su nakon pritiska članova Glavnog odbora ipak raskrinkani.

Članovi predsedništva su učinili prvi potez u preuzimanju odgovornosti. Kada su na red došli oni, kada su mogli da pokažu odgovornost i podnesu ostavke na mesta poslanika ako ni zbog čega drugog, ono zbog nerada, okrenuli su se uzaludnom pokušaju da se agresivnim i nekorektnim istupanjem prikrije sve ono loše što su uradili na štetu DJB.

Većina članova Glavnog odbora je shvatila da se ovo neće zaustaviti i sa žaljenjem se odlučila na ovaj korak, koristeći ovlašćenja koja imaju po Statutu DJB, kako bi sprečila pokušaj otimanja DJB, “puča” praćenog verbalnim nasiljem nekoliko ljudi i sačuvala organizaciju. Žalosno je što su se “pučisti” uključili u ispunjavanje zadatka aktuelne vlasti da se DJB ukloni sa političke scene, po svaku cenu. Ne ulazeći u to da li se iza ovog pokušaja razbijanja DJB krije lična ili nečija tuđa korist, ili i jedno i drugo – oni su jednostavno morali da odu da bi ideja, program, vrednosti i principi DJB mogli da prežive. Sada je vreme da se utvrdi svačija odgovornost i da DJB iz svega izađe čist, jak, sa novom energijom i ljudima koji znaju da smo tu da od Srbije napravimo zemlju u kojoj se lepo i rado živi ZA sve građane, ne samo za sebe, piše u saopštenju.

Iz DJB je rečeno da se povodom ovoga više neće oglašavarti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari