DJB: Prekršajni postupak protiv Stefanovića jer MUP nije objavio podatke o broju oduzetog oružja 1Foto: Logo

Pokret Dosta je bilo (DjB) saopštio je danas da je pokrenuo prekršajni postupak protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao i tužbu pred Upravnim sudom jer iz tog resora nije dobio tražene podatke o broju registrovanog oružja koje je oduzeto od građana u poslednjih pet godina, čime je MUP, kako se navodi, prekršio zakon. 

DJB je u saopštenju podsetio da je novi Zakon o oružju i municiji donet 2015. godine i da je članom 50. propisao da svaki komad oružja mora da se preregistruje, da se papirni oružni listovi zamene sa plastičnim biometrijskim karticama i da se prilikom preregistracije mora dostaviti lekarsko uverenje o sposobnosti posedovanja oružja.

„Po informacijama koje dobijamo od zabrinutih građana, načelnici Policijskih uprava su kršeći zakon, a u skladu sa nalogom MUP-a, umesto da po prijemu lekarskog uverenja urade preregistraciju po članu 50. Zakona, od građana koji su vršili preregistraciju tražili da plate namet u visini od preko 10.000 dinara kao da se radi o prvoj nabavci oružja. Istovremeno su im nudili već pripremljen obrazac o ‘poklanjanju’ oružja državi“, stoji u saopštenju.

Navodi se da su na građane koji su prihvatili da plate namet i nisu hteli da „poklone“ oružje državi, počeli da primenjuju član 11. zakona koji se odnosi na novu nabavku oružja i odbijali da preregistruju oružje pod izgovorom da građanin nije dokazao da mu je ugrožena lična bezbednost i donosili rešenja o oduzimanju.

„Iako zakon ostavlja mogućnost prodaje oružja u roku od godinu dana od dana donošenja rešenja o oduzimanju, kako tržište ne postoji, građani su bili primorani da ‘poklone’ oružje državi. Kako tržište oružja u Srbiji ne postoji, građanima je oružje oduzimano. Ovo je posebno pogodilo veliki broj bivših vojnih lica i bivših pripadnika policije“, ocenili su iz pokreta Dosta je bilo.

Dodali su da MUP „na čelu sa ministrom Stefanovićem, dodatni benefit vidi u daljoj preprodaji tog oružja preko privatnih firmi“.

„Postoji osnovana sumnja da MUP ‘prodaje’ ispod cene, poklanja ili čak plaća uništavanje oružja protivzakonito oduzetog od savesnih građana privatnim kompanijama koje imaju licencu za izvoz oružja. Sajtovi oružja u inostranstvu su preplavljeni ponudom prepravljenog oružja iz Srbije“, stoji u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari