Glavna tema sastanka koji ćemo u četvrtak imati s novim evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom biće uvršćenje srpskog zahteva za članstvo na dnevni red Saveta ministara EU – najavio je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije

Đelić je izjavio juče novinarima da će s Fileom biti razmotrene i pripreme za sastanak Odbora za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma koji bi trebalo da bude održan 2. marta u Beogradu, gde će se razmotriti sve što je Srbija uradila od početka jednostrane primene tog sporazuma početkom prošle godine.

– Kandidatura je, pre svega, u nadležnosti Španije kao predsedavajuće EU, a manje je odgovornost Evropske komisije, čiji je File član. Ipak, i Komisija može da utiče na uspešan početak procesa. Žestoko ćemo se boriti za inicijative Srbije, od njenog pravog tretmana unutar Dunavske strategije, do usvajanja kandidature za sedište buduće transportne zajednice jugoistočne Evrope, brže transfere iz evropskog budžeta i druge predloge – kazao je Đelić.

On je naglasio da je cilj Srbije dobijanje statusa kandidata krajem ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

Prema Đelićevim rečima, ima „malo više od simbolike“ u tome što je File odlučio da se prvog radnog dana na mestu komesara prvo susretne s delegacijom Srbije, od ukupno 20 zemalja za koje je nadležan.

– Ima mnogo tema, a na nama je da pokažemo da evropske integracije nisu svedene na to kada će Savet ministara dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji za kandidaturu Srbije, nego da je to višeslojni proces u kome se istovremeno odvijaju mnoge stvari – rekao je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari