Đenero: Vulinove posete šalju poruku rata 1Foto: FoNet/ MOD

Dok predstavnici vlasti u Srbiji negoduju zbog zabrane ulaska ministra odbrane Aleksandra Vulina na teritoriju Hrvatske, pozivajući se na toleranciju i evropske vrednosti, javnost u Hrvatskoj ukazuje da Vulin izaziva napetost i stvara atmosferu rata.

Hrvatski analitičar Davor Đenero ocenjuje za Danas da je logična odluka hrvatskih vlasti da zabrani Vulinu ulazak, jer je neobično da ministar odbrane zemlje koja nije članica NATO saveza često posećuje teritoriju NATO.

– Krajnje je neobično da se pitanjem manjinske zajednice u drugoj državi bavi ministar vojske, jer takvo nastupanje i Vulinove česte posete šalju jasnu poruku da je negdje u pozadini volja da se vojnim pitanjem rešava manjinsko pitanje. To samo izaziva napetost i stvara atmosferu rata, ukazuje Đenero. On dodaje i da je bolje što je Hrvatska javno istupila saopštenjem nego da, kao na Kosovu, rešava problem „sa rukama na leđima i oklopnim transporterom“. Đenero upozorava i da je važno kako će Srbija, odnosno predsednik Vučić reagovati na ovu situaciju jer će to pokazati njegov odnos prema pristupanju Evropskoj uniji.

– Ako gospodin Vučić ozbiljno misli o pristupanju Srbije EU, onda će njegov odgovor biti simboličan. Ipak, ako je za njega EU samo šala, onda može vrlo oštro reagovati. U tom slučaju i Hrvatska može da blokira pregovore Srbije, posebno uzimajući u obzir i to što Republika Srbija drži osuđenog ratnog zločinca u parlamentu, protivno sopstvenim propisima, podseća Đenero.

Kako će Vučić odgovoriti na potez Hrvatske još uvek nije poznato, mada su predstavnici vlasti u Srbiji već reagovali, a prvo se oglasio sam ministar Vulin, koji je rekao i da će se i Vučić i Srbija prema ovome odnositi „državnički“ kao suverena zemlja, optužujući Hrvatsku da im „smeta sve srpsko“.

Vulin je tokom gostovanja na RTS-u reagovao optužbama da „hrvatskim vlastima smeta Vučić, smeta im što je vrhovni komandant. Smeta im što Srbija govori istinu, smetaju im moje izjave o Stepincu, Jasenovcu“. Hrvatska je Vulinu, naime, zabranila ulazak na teritoriju te zemlje povodom njegove izjave da će o njegovoj poseti odlučivati Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant Srbije. Vulin je, kako je sam izjavio na RTS, planirao da u Hrvatsku ode u posetu Mlaki, gde bi u obnovljenoj crkvi obeležili stradanje Srba u Jasenovcu, ali kako je Vulin naveo, ova poseta „nije bila najavljena, već privatna“. Ministar odbrane je objasnio da o ovakvoj poseti može da odluči on lično i vrhovni komandant naše države koji je njemu nadređeni, da je takva zvanična procedura, a da je to Hrvatskoj poslužio samo kao povod za nove razmirice sa Srbijom. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je u noti u kojoj zabranjuje Vulinu posetu, podsetilo da je Hrvatska suverena država, članica Evropske unije i NATO, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Ubrzo je reagovala i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja se pozivala na evropske vrednosti, ograđujući se pritom od nedavnog incidenta koji je sa hrvatskom izazvao Vojislav Šešelj.

„Sloboda kretanja i sloboda govora osnovna su prava na kojima počiva Evropska unija. Međutim, ova evropska pravila u Hrvatskoj očigledno ne važe. A ako se ovakva odluka donese u vreme kada se Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati sećaju stradanja u ustaškom logoru Jasenovac, onda ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju i poruku“, rekla je Mihajlović. Po njenim rečima, Hrvatska je ovom zabranom pokazala da je zarobljena u politici prošlosti, nacionalizma i zločina nad drugim narodima. Ona je ovu situaciju uporedila sa nedavnim incidentom koji je izazvao predsednik SRS Vojislav Šešelj, navodeći da „Srbija nije i neće biti ono predstavlja Vojislav Šešelj dok Hrvatska pokazuje da ima mnogo sličnih Šešelju“.

LSV: Mihajlović i Vulin pale vatru u regionu

Liga socijaldemokrata Vojvodine reagovala je na izjavu Zorane Mihajlović ukazujući da je Srbija jedina država u Evropi u kojoj osuđeni ratni zločinci sede u parlamentarnim klupama, jedina država u kojoj se opozicioni poslanici u parlamentu izlažu fizičkom linčovanju i nezabeleženom maltretiranju, država čiji ministar odbrane javno huška na regionalne sukobe i bezakonje govoreći da će ulaziti na teritoriju susednih suverenih država kada njemu to padne na pamet. „U takvim okolnostima Zorana Mihajlović, koja po zadatku glumi prozapadnu frakciju ovog režima, smatra da treba da učestvuje u ponovnom paljenju vatri u regionu, podržavajući sukob koji je, svojim ekstremističkim izjavama, raspalio Aleksandar Vulin“, navodi se u saopštenju LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari