Đilas i Jeremić oprečno o daljem nastupu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka saopštili su nedavno da su se dogovorili o izradi predloga platforme za dijalog o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, tokom ove sedmice krenuće da radi „zajednička radna grupa“, u kojoj će biti predstavnici triju stranaka, „koja će sastaviti nacrt platforme“.

Lideri SSP Dragan Đilas i Narodne stranke Vuk Jeremić, okosnice nekadašnjeg Saveza za Srbiju i potonje Udružene opozicije Srbije, nastavili su da iznose različite stavove u javnosti, u vezi predstavljanja izbornih zahteva opozcije.

Podsetimo, do situacije u kojoj Narodna stranka tvrdi da je UOPS u blokadi, odnosno nema puls i ne daje znakove opozicionog života, dok u SSP kažu da će se sve nastaviti kao i dosad, došlo je po pitanju da li zahteve treba pisati sa učesnicima izbora.

SZS je izbore bojkotovala, a u UOPS su bili dobrodošli potom samo oni koji na njih 21. juna nisu izašli.

Đilas je juče izjavio da su „svi koji su protiv vlasti i koji su jasno opozicija režimu Aleksandra Vučića“ dobrodošli da potpišu zahteve za fer i slobodne izbore.

Gostujući na televiziji N1, Đilas je rekao da su kontrola izbora, otvaranje medija i razdvajanje izbora tri ključna zahteva koje će opozicija postaviti pred vlasti u najavljenom nastavku dijaloga uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, prenosi Beta.

„Jedan od tih zahteva su mediji u Srbiji, pre svega mogućnost da se istina pojavi na RTS. Drugi zahtev je kontrola izbora jer režim više glasova dobija kroz pritiske na birače, kroz kapilarne glasove u javnim preduzećima. Suština je da napravimo mehanizam da čovek može slobodno da glasa a da se ne plaši za svoju budućnost. I naravno, ne mogu svi izbori da se održe u istom danu“, kazao je Đilas.

Upitan da li će opozicija zajednički izaći sa tim zahtevima, kazao je da u Ujedinjenoj opoziciji Srbije ne postoji jedinstven stav ko će sve potpisati te zahteve.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ponovio je juče da će ta stranka u borbi za bolje izborne uslove sarađivati „isključivo sa onima koji su bojkotovali izbore 21. juna“ i kojima, kako je naveo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije skupljao potpise, a predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić overavao.

„Ko hoće da sarađuje sa njima, i od njih dobije savet kako sakupiti potpise po naprednjačkim bastionima u unutrašnjosti ili kako ih overiti kod Šapića, neka ide na tu stranu“, kazao je Jeremić za televiziju Nova S.

Kako je saopšteno iz NS, Jeremić je rekao da će Narodna stranka sarađivati sa „onima koji su se žrtvovali da bi pokazali da u politici nisu svi isti“.

Upitan o promeni rukovodstva Pokreta slobodnih građana (Pavle Grbović umesto Sergeja Trifunovića), Jeremić je kazao da su pojedinci u tom pokretu za koje se može vezati 5.000 potpisa kod Šapića na Novom Beogradu i dalje ključni ljudi PSG-a.

Na pitanje da li bi Narodna stranka mogla da na izborima nastupi na istoj listi sa Strankom slobode i pravde, Jeremić je odgovorio da je SSP bojkotovao izbore 21. juna i da je zbog toga Narodna stranka „spremna na saradnju sa SSP, ali ne i sa Mišom Vacićem i PSG“.

Javnosti nije poznato da li trenutno postoje kontakti na nivou UOPS-a, niti da li će neko, poput urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića, koji je kao pojedinac, član ovog udruženja pokušati da posreduje i da sazove uživo ili video-sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari