Svaki četvrti poslanik aktuelnog saziva Skupštine Srbije, odnosno njih 62, istovremeno su i odbornici u nekoj od skupština gradova ili opština, podatak je do kojeg je Danas došao poredeći spiskove poslanika i odbornika u mestima koja imaju svoje predstavnike u Narodnoj skupštini.

U narednom periodu, kako je rečeno našem listu, ostavke na odbornička mesta u Beogradu uskoro će dati predsednik DS Dragan Đilas, zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić i još dvoje odbornika, kao i odbornik PUPS u Nišu, a zadržaće mesta u poslaničkim klupama.

Odbornička i poslanička mesta nisu u sukobu interesa, tako da svi mogu zadržati obe funkcije, kao i petoro predsednika skupština opština i gradova – Gornji Milanovac, Zaječar, Jagodina, Surdulica i Topola. Oni koji moraju da se odluče za jednu od dve funkcije jesu predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić (SNS), koji je za Danas izjavio da se već odlučio za poslaničko mesto i da će ovih dana podneti ostavku u opštini, i zamenik gradonačelnika Loznice Jezdimir Vučetić (SNS). Vučetić još nije odlučio da li će ostati na gradskoj funkciji ili u republičkom parlamentu, ali sigurno je da će se, kako nam je rečeno, narednih nedelja odlučiti za jedno od tih mesta.

Najviše poslanika koji su i odbornici je među naprednjacima – 37, a reč je, između ostalih, o Beogradu, Valjevu, Vranju, Dimitrovgradu, Ivanjici, Kikindi, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu, Boru. DS za sada ima sedmoro predstavnika u skupštinama opština i gradova koji su i poslanici Skupštine Srbije, s tim što se uskoro očekuje ostavka Dragana Đilasa u beogradskom parlamentu. Među tim demokratama su Vesna Martinović, koja je odbornica u Pančevu, Nataša Vučković sa Savskog venca, Dejan Nikolić iz Sokobanje, Balša Božović iz Beograda, Jovan Marković iz Užica i Jovana Jovanović iz Kragujevca.

U PUPS su za Danas najavili da će troje njihovih odbornika u Beogradu – Milan Krkobabić, Mira Petrović i Vera Paunović, kao i Miroljub Stanković u Nišu, uskoro podneti ostavke na ta mesta. Njihov koalicioni partner SPS ima troje predstavnika u republičkom i lokalnom parlamentu – Marjana Maraš u Vrbasu, Novica Tončev u Surdulici i Suzana Spasojević u Smederevu. Iz Jedinstvene Srbije je četvoro takvih poslanika – Vojislav Vujić iz Vrnjačke Banje, Dragan Marković i Petar Petrović u Jagodini i Đorđe Kosanić u Kragujevcu.

Bojan Kostreš narodni je poslanik LSV i ujedno odbornik u Skupštini grada Zrenjanina, dok je poslanica DHSS Olgica Batić na spisku odbornika u Obrenovcu. Po jednog odbornika koji su i poslanici imaju i NDS-ZZS-Zeleni, SDPS, PDD, SPO i Nova Srbija.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković objašnjava za Danas da je stav Agencije da su nespojive funkcije u dve grane vlasti, ali da je dozvoljeno ako je reč o istoj grani vlasti. To znači da neko može biti predstavnik lokalnog i republičkog parlamenta, ali ne istovremeno u izvršnoj vlasti i u parlamentu. Prema rečima Stojiljkovića, u lokalnim parlamentima odbornici nemaju plate, već primaju naknade, tako da nije sporno ni što se tiče duplih primanja.

Kako smo došli do spiskova

U Skupštini Srbije zvanično su obavestili Danas da nemaju podatke o tome koji su sve poslanici ujedno negde i odbornici. Onda smo krenuli „peške“. Većina opština i gradova u Srbiji spiskove odbornika u lokalnim skupštinama ima objavljene na svojim zvaničnim sajtovima. Međutim, to nije slučaj sa svima. Pozivajući lokalne samouprave da dostave Danasu te spiskove susretali smo se sa različitim odgovorima. „To nam niko dosad nije tražio, ne znamo da li možemo da vam damo.“ „Nema ko da vam pošalje to mejlom, nije tu ni Sneža, ni Marko.“ „Morate da pošaljete zahtev opštinskoj upravi poštom.“ „Čekamo samo da predsednik opštine potpiše pre nego što vam pošaljemo“, neki su od odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari