Đilas: Novac za pomoć završi u poreskim rajevima 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Predsednik Pokreta slobodnih građana Dragan Đilas izjavio je danas da istraživanje Svetske banke, koje ona ne želi da objavi, pokazuje da značajan deo novca koje ta finansijska institucija daje kao pomoć zemljama u razvoju završi u poreskim rajevima.

Prema njegovim rečima, to je razlog zbog čega je glavni ekonomista Peni Goldberg odlučila da napusti Svetsku banku i da se vrati na Univerzitet Jejl.

U proseku 7,5 odsto sredstava koje Svetska banka uplati nekoj zemlji završi u Švajcarskoj, Luksemburgu, Singapuru, Kajmanskim ostrvima ili nekoj sličnoj destinaciji, dok je taj udeo čak 15 odsto u zemljama kojima je ta pomoć najpotrebnija, naveo je Đilas.

Opšte je poznato, dodao je, da račune u poreskim rajevima imaju isključivo predstavnici bogate elite, pa ispada da sredstva Svetske banke namenjena najsiromašnijima završavaju u rukama najbogatijih slojeva stanovništva.

Đilas je u pisanoj izjavi istakao da se radi o prilično sramotnom rezultatu istraživanja za instituciju čija je jedna od osnovnih uloga pomoć siromašnim zemljama.

Iz godine u godinu ponavljam kritike na račun MMF i Svetske banke, koji u Srbiji direktno štite interese vlasti i krupnog kapitala, žmure na korupciju, tolerišu rast javnog duga, povećanje nejednakosti stanovništva, nedostatak reformi i dramatično iseljavanje mladih, a ovakvi izveštaji potvrđuju da su moja upozorenja i kritike bili opravdani, naveo je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari