Đilas o planu SSP: Za četiri godine minimalac 500 evra, plata lekara najmanje 1.500 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas predstavio je danas deo novog programa SSP – „Imamo plan“ kojim se najavljuje da će za četiri godine od preuzimanja vlasti minimalna zarada u Srbiji biti 500 evra, plata lekara najmanje 1.500 a nastavnika 1.000 evra.

„U Srbiji niko ne sme da ima manju platu od 350 evra, jer to nije dostojno čoveka. Ovim planom za četiri godine minimalna plata biće 500 evra. Napravili smo plan kako da svaki lekar ima početnu platu 1.000, nastavnici 700 evra, a vaspitačice i medicinske sestre 600. Takođe, i kako da se za četiri godine poveća plata – da nema lekara sa platom ispod 1.500 evra i nastavnika ispod 1.000. Jer je to nešto što mora da se uradi“, naglasio je Đilas tokom predstavljanja dela programa „Imamo plan“ na Skupštini SSP koja se održava u Kombank dvorani.

On je naveo da će kroz taj plan svi poljoprivrednici dobiti državne subvencije od 150 evra po hektaru zemljišta, mogućnost da kupuju gorivo bez akciza, garantovane otkupne cene proizvoda na pet godina i sprečavanje bogaćenja pojedinaca kroz monopol.

Najavio je da neće biti prodaje zemljišta, ruda i vode strancima, da će država vratiti nacionalne resurse u svoje vlasništvo, osnovaće nacionalnu investicionu banku, napraviti posebnu poresku politiku za IT sektor i građevinarstvo, za koje je rekao da su dve oblasti koje su uz energetiku i poljoprivredu najbitnije za Srbiju.

Kroz realizaciju tog plana biće obrazovano mesto „specijalnog tužioca za korupciju javnih funkcionera“, kao i „nezavisno, dobro plaćeno pravosuđe“.

Takođe, građani stariji od 65 koji nemaju prihode, kakvih je, kako tvrdi, 250.000 u Srbiji tim planom dobijaće socijalnu penziju od minimum 100 evra, oboleli od multiple skleroze dobiće terapiju i čekanja na operacije neće biti.

„Promenićemo to. Zaposlićemo svakog lekara kojeg imamo danas u Srbiji. Obezbedićemo za zdravstvene radnike plate dostojne posla kojim se bave. Umesto u fudbalske stadione, uložićemo u bolnice i domove zdravlja. (…) Ovakvih konkretnih mera ima desetine i svim je zajedničko – dobar život i briga za ljude“, dodao je on.

Najavio je povećanje ulaganja u kulturu na dva odsto budžeta, a za četiri godine na četiri – čime će se, kako je naglasio, vratiti sistem vrednosti koji će decu u Srbiji učiti da treba da uče, a ne da razmišljaju o lažnim diplomama, krađi, i da je politička stranka sve.

Istakao je da će osnovno i srednje obrazovanje biti obavezno i besplatno za sve, da će se stipendirati deca koja nemaju dovoljno sredstava za školovanje i primeniti neka načela obrazovanja u Finskoj.

„Nećemo se zaustaviti dok ovaj plan ne dođe do svakog čoveka u ovoj zemlji. Nemamo medije – ići ćemo na ulicu. Nemam RTS – ići ćemo na pijace. Nemamo osnovne uslove – ići ćemo u svaki zaseok. Sa jednim čovekom koji želi da razgovara – razgovaraćemo“, poručio je Đilas.

Ako ne bude sporazuma vlasti i opozicije, nezadovoljstvo može da bude van kontrole

Ukoliko ne bude sporazuma vlasti i opozicije u Srbiji, „nezadovoljstvo može da bude van kontrole, pa i da završi na ulici“, izjavio je danas u Beogradu predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i zatražio pomoć Evropskog parlamenta.

Đilas je to novinarima rekao pošto je Glavni odbor SSP izabrao Ljubana Panića za generalnog sekteara SSP, Vuka Vučurevića za političkog direktora, a Branka Miljuša za izvršnog sekretara Političkog saveta.

Đilas je najavio osnivanje Političkog saveza SSP koji neće činiti članovi te stranke, već stručnjaci.

Đilas je izjavio da je „uvek spreman na svaki razgovor iza kojeg stoji Evropski parlament“ i naglasio da je pre svega bitno da kroz dijalog dođe do rešenja za RTS i da se omogući kontrola izbora.

„Mi tražimo od Evropskog parlamenta da (u Srbiji) ima snagu i mogućnost uticaja kao u Severnoj Makedoniji i da ga čine svi predstavnici parlamentarnih grupa EP“, rekao je on.

Potpredsednica Evropskog parlamenta, Klara Dobrev, danas je video-porukom pozdravila Skupštinu Stranke slobode i pravde (SSP) u Beogradu, saopštila je SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari