Đilas rekao Mekalisteru da vlast uništava institucije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Predstavnici opozicije koji su se juče susreli sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom bili su „prilično oštri u nastupima“, kažu za Danas nezvanično pojedini učesnici tog sastanka.

Naši izvori preciziraju da je zvaničniku iz Brisela lider Levice Srbije Borko Stefanović predao izveštaje o situaciji u Srbiji u četiri oblasti, a gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izveštaj o stanju u lokalnoj samoupravi. Pored Dragana Đilasa, Zelenovića i Stefanovića, sastanku sa Mekalisterom, održanom u prostorima Delegacije EU, prisustvovao je i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić. Kako je ranije preneo FoNet, poziv da prisustvuje tim razgovorima bio je upućen i lideru Pokreta slobodnih građana Sergeju Trifunoviću, ali je on bio sprečen da dođe.

Prema saznanjima Danasa, jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je Dejvidu Mekalisteru da je aktuelna vlast uništila sve institucije, da se obračunava sa opozicijom preko tabloida i televizija koje kontroliše i uređuje, da je u sprezi sa kriminalcima, da ljudi zbog kritičkog mišljenja doživljavaju pritiske i ostaju bez posla. Kako ističu naši izvori, Đilas je, takođe, rekao da je režim napravio kampanju koja je dovela do ubistva Olivera Ivanovića i da takvu kampanju prave već dugo svim opozicionim političarima, te da je opozicionarima u Srbiji bezbednost ugrožena, kao i svim građanima koji javno iznose svoje stavove, da ih BIA snima i prati 24 časa, da to isto rade i kriminalci…

Đilas je, tvrde pojedini učesnici jučerašnjih razgovora, preneo Mekalisteru i da su gotovo svi ti problemi pomenuti u izveštajima EU, ali da se ništa ne menja, nego da je situacija sve gora i gora, te da predstavnici zvaničnog Brisela kada dođu u Srbiju ne govore o tim stvarima nego zajedno sa vlastima kreiraju sliku da Srbija napreduje, dele odgovornost sa Vučićem za sve što se ovde loše dešava i što se dešavati. Kako saznajemo, Dragan Đilas je, istovremeno, ukazao da su sloboda i demokratija reči koje su za njega važnije od EU i Kosova. S druge strane, Mekalister je iznova ponovio da opozicija treba da se vrati u parlament.

Borko Stefanović za Danas kaže da su učesnici sastanka predstavili Mekalisteru „realno stanje u Srbiji, proteste i Sporazum sa narodom i dobili smo potvrdu da režim tvrdi sve suprotno“.

– Jasno je potpuno da mi moramo sami svoj jaram skidati, kao što smo uvek i znali. Izneli smo naš plan o promenama u Srbiji, rešavanju kosovskog problema, baziranog na dijalogu i pomirenju, ističe Stefanović.

Dejvid Mekalister je u jučerašnjem obraćanju novinarima u Medija centru poručio da je put evropskih integracija dug proces, ali da željno očekuje Srbiju u EU, što je pre moguće, preneo je FoNet. Naglasivši da EU ne može i neće uvoziti sukobe, on je rekao da Beograd i Priština treba da dođu do rešenja svih međusobnih problema pre ulaska u Uniju.

„EP prati mirne ulične proteste u Srbiji… Zainteresovani smo za ono što se događa“, ali nismo u tome aktivni. Slušamo i pokušavamo da stvorimo svoju sliku“, istakao je Mekalister. Delegacija EP, nakon posete Beogradu, otišla je u dvodnevnu posetu Prištini.

Odluka je na poslanicima

„Evropska komisija i EP su izrazili zabrinutost zbog načina funkcionisanja Skupštine Srbije i spremni su da daju savete kako bi se način njenog rada mogao promeniti. Ali, od srpskog parlamenta zavisi da li će prihvatiti formalni savet“, izjavio je Mekalister. Uz ocenu da je parlament centar demokratske debate, Mekalister je rekao da „svaki poslanik treba da odluči da li služi građanima koji su ga izabrali učestvujući u skupštinskoj raspravi ili ne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari