Đilas: Veselinovića ne pravdam pred onima koji šire govor mržnje 1Foto: BeoInfo

Izjavu Željka Veselinovića niko u Savez za Srbiju ne podržava. Izjava napisana na privatnom Fejsbuk profilu obrisana je u roku od pola sata jer je i sam Veselinović shvatio da je pogrešio.

„Zato se javno izvinio i građanima Srbije i gospođi Ani Brnabić, a izvinjenje sam joj uputio i ja. Veselinovića ne želim da pravdam, posebno ne pred onima koji svakodnevno Srbijom šire mržnju prema svakom ko drugačije misli“, poručio je sa odborničke govornice Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju povodom insistiranja SNS u Skupštini Beograda da se Veselinović osudi i podnese ostavku.

Odbornici Saveza za Srbiju demonstrativno su napustili jučerašnju sednicu Grada na kojoj je vladajuća stranka predložila da se u dnevni red unese rasprava o uvredama koje je Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga i jedan od lidera SZS, uputio premijerki Ani Brnabić. Svi predstavnici opozicije osudili su reči Veselinovića ali i podsetili da je SNS ta koja širi govor mržnje.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić insistirao je da sednica ne može da se nastavi bez javne osude Veselinovićevog „poziva na silovanje premijerke“.

Dragan Đilas, predsednik odborničke grupe SZS, ogradio se od uvreda koje je njegov kolega izneo i naglasio da za to nema opravdanja, ali da ima razumevanja za nešto što je rečeno u afektu.

– Sasvim sigurno je da je to što je Željko Veselinović rekao za svaku osudu i neprimereno, ali je urađeno u afektu i on se za to izvinio. A nisam čuo da se iko iz vlasti izvinio za sve odvratne reči kojima smo izloženi. Nemam opravdanja za gospodina Veselinovića, ali imam ljudsko razumevanje da u afektu nešto kažete, naglasio je Đilas u obraćanju novinarima. On je istakao da vlast ovim predlogom pokušava da skrene pažnju sa važnih tema o lošim rezultatima u vođenju grada kao što je prodaja PKB-a i slaba realizacija investicija iz budžeta.

Upitan o Vesićevoj izjavi da sednica ne može da se nastavi bez „pitanja da li među odbornicima treba da sedi Veselinović“, Đilas je rekao da to nisu nadležnosti zamenika gradonačelnika.

„To je još jedna uzurpacija vlasti od strane Gorana Vesića, jer o dnevnom redu odlučuje predsednik Skupštine. Vesić samo menja gradonačelnika. Ako gradonačelnik Beograda sedi u sali, Goran Vesić ne može da govori u njegovo ime. To je kršenje zakona i poslovnika, a sprečavanje da se održi bilo koja sednica je dokaz nedemokratije“, podsetio je Đilas.

 PSG: SNS prvo da osudi reči Radete

Šef odborničke grupe Pokreta slobodnih građana Rade Veljanovski povodom predloga za osudu odbornika Željka Veselinovića, istakao je da ta grupa osuđuje vređanje premijerke ali i svaku vrstu govora mržnje koju prvenstveno podstiče Srpska napredna stranka. „Svakako da PSG apsolutno osuđuje ono što je rekao Veselinović, ali smo spremni da se ovakve stvari stavljaju na dnevni red tek onda kada se SNS u Narodnoj skupštini Srbije izjasni o onome što je učinila Vjerica Radeta ili onome što je uradio Vojislav Šešelj jer se radi o mnogo grubljim prekršajima i kada je u pitanju mržnja i kada su u pitanju zločini“ naglasio je Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari