Đilas: Vučić ugrozio državne interese mešajući se u izbore u SAD 1Foto: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, mešajući se u predsedničke izbore u Americi, ugrozio državne interese i međunarodnu poziciju Srbije, ocenio je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

Vučić je „jedini ili skoro jedini predsednik na svetu koji je javno podržao Donalda Trampa i učestvovao u njegovoj izbornoj kampanji“, naveo je Đilas.

„Od potpisivanja više nego čudnog Vašingtonskog sporazuma koji, da stvar bude gora, nije koordiniran sa Evropom, do javnog pozivanja američkih Srba da glasaju za Trampa, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su bili deo Trampove kampanje. Tramp je izgubio izbore. Bajden je novi predsednik Amerike. I šta ćemo sad?“, kaže se u saopštenju.

On je naveo da je „Vučić diletantskom podrškom Trampu, kojom je mislio da će dobiti podršku Sjedinjenih američkih država da radi u Srbiji šta god hoće naredne četiri godine, doveo Srbiju u poziciju da bude država koja podržava ljutog protivnika novog američkog predsednika“.

„Igrao je na sve ili nista i dobio je ništa. To što je on dobio „ništa“ je njegov problem ali je on i dalje predsednik ove države i zbog njegovog ponašanja postoji realna opasnost da Srbija snosi posledice“, dodaje se u saooštenju.

„Mediji i tabloidi koje kontroliše Aleksandar Vučić su prethodnih dana, na sebi svojstven način, najgorim rečima napali novog američkog predsednika tvrdeći da je on pokrao izbore. Izraze koje su koristili Vučićevi mediji nisu koristili čak ni američki mediji naklonjeni Trampu. Naravno, ni funkcioneri njegove Republikanske partije“, naveo je Đilas.

„Čovek koji je sam priznao da nije shvatio šta znači pad Berlinskog zida je svojim postupcima pokazao da ništa nije naučio za ovih 20 godina. Okruživši se nekvalitetnim ljudima koji ga slepo slušaju, sam donosi odluke koje ugrožavaju budućnost države i naroda koji vodi“, kaže se u izjavi.

„Svakim danom sve više podseća na Domanovićevog vođu, svakim danom je Srbija sve bliža ponoru iz koga, ako upadne, neće moći da se izvuče. Zato je danas još jasnije da je neophodno zajedništvo svih građana, pokreta i stranaka koji razumeju razmere katastrofe koja nam preti, kako bi se ovaj režim skinuo sa vlasti i obezbedila šansa za bolji život svih stanovnika Srbije“, naveo je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari