Đonlagić: Sledbenik Miloševićeve politike ponovo na anticivilizacijskoj strani 1Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Foto: Wikipedia/ Lucignolobrescia

Šef kluba zastupnika Demokratske fronte u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić reagovao je na napade na člana Predsedništva BiH Željka Komšića koji dolaze iz Skupštine Srbije, odnosno iz Socijalističke partije Srbije.

Đonlagić je kazao da sledbenici genocidne politike Slobodana Miloševića, poput Đorđa Miličevića iz SPS-a, napadaju predsednika Komšića zbog, kako je naveo, izrečene istine koja im je zasmetala i koja je danas civilizacijska tekovina.

„Međutim, nije ni čudo što SPS-u ta istina smeta kada im je uzor jedan od najvećih zločinaca 20. vijeka“, naglasio je Đonlagić.

„Oni koji tvrde da u prijedorskim logorima nije bilo mučenja, usuđuju se Komšićev pomen genocida nazivati sramnim, a sramna je tek istina koju sljedbenici Miloševićeve politike nastoje da prikriju“, rekao je Đonlagić.

On je dodao da je „sramno i to što SPS kao politička organizacija koja baštini Miloševićeve tekovine, nakon presuđenog zločina genocida još u uvijek postoji i to ne samo kao politički subjekt, nego kao vlast u Srbiji“.

„Da je bilo zrno pravde ta partija, poput Hitlerove Nacionalsocijalističke partije, danas uopće ne bi postojala“, dodao je on.

„Umjesto da upute izvinjenje žrtvama genocida i da uvaže ono na što apeliraju zvaničnici EU, gospodin Han i gospođa Mogerini, i priznaju genocid, oni danas, zajedno sa kolegama i SNS-a u Skupštini Srbije veličaju genocid.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević reagovao je na intervju Željka Komšića, koji je objavljan u našem listu 10. jula, dan uoči godišnjice od srebreničkog genocida.

On je rekao da je izjava, da Srbija ima više nego poražavajući odnos prema genocidu u Srebrenici, sramna i licemerna.

Milićević je naveo da je srpski parlament jedini u okruženju usvojio rezoluciju o osudi svih zločina, pa i rezoluciju o Srebrenici, smatrajući da time vrši svoju moralnu i međunarodnu obavezu.

“Želimo da verujemo da će i drugi parlamenti doneti slične rezolucije o osudi zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom i u Bosni i Hercegovini, i na Kosovu i Metohiji i u Oluji (Hrvatska)”, rekao je Milićević.

On je dodao da je Narodna skupština osudila zločine u Srebrenici i izrazila saučešće porodicama žrtava.

“Smatramo da na taj način činimo nešto što vodi ka međusobnom poverenju u regionu. Srbija je pokazala spremnost, kada je reč o regionalnoj politici, da želi mir i stabilnost i dobrosusedske odnose i poverenje”, rekao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji koja je usvojena u parlamentu se insistira da zločini mogu biti samo pojedinačni, a ne nacionalni i utvrđuje rešenost da oni koji su ih počinili moraju odgovarati.

“Ne može odgovarati narod, već pojedinci”, rekao je Milićević.

Milićević je poručio da će vremenska distanca dati pravi odgovor na pitanja koja se danas postavljaju u vezi sa zločinima i dodao da to ne može biti u sferi političkih ocena, te da istina može biti jedini putokaz šta se sve dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije.

Željko Komšić je u intervjuu za naš list, između ostalog, rekao da „vlasti u Srbiji prećutno ili direktno podržavaju srebrenički genocid“. 

Sigurno je da je odnos vlasti u Srbiji prema genocidu u Srebrenici i više nego poražavajući, na samom rubu civilizacijskog sunovrata, jer ni 24 godine poslije genocida ne vidimo jasnu spremnost da se vlasti u Srbiji jasno očituju po pitanju genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari