Đorđe Milićević: Socijalisti se nisu plašili DOS, pa neće ni SZS 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Socijalistička partija Srbije u proteklih 28 godina svog postojanja bila je i ostala relevantan politički činilac i verna ideji socijalne pravde u borbi za život običnog čoveka.

Sve ono što radimo sada ne radimo zbog prethodnih 28 godina, već zbog narednih 28. Nije naša najveća snaga u tome da nikada ne padnemo, već da kada padnemo znamo da ustanemo da se podignemo i uspravimo. I upravo iz tog razloga kažemo da su sinonimi SPS kontinuitet, trajnost i stabilnost. Nismo se mi plašili ni posle 5. oktobra kada nam je bilo najteže, pa nećemo ni sada, kada nam ova opozicija okupljena oko udruženja koja sebe naziva Savezom za Srbiju preti nekim novim Petim oktobrom. Mi nastavljamo putem koji je trasirao naš predsednik Ivica Dačić, putem modernizacije, reforme i promena unutar SPS, što smo predstavili na jubilarnom, desetom Kongresu SPS. Uz nas je mnogo mladih ljudi, a pitanje je gde su danas oni koji su nekada organizovali 5. oktobar – kaže u razgovoru za Danas potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević u prvom intervju nakon teške saobraćajne nesreće koja ga je zadesila početkom novembra ove godine.

* Za početak razgovora pitanje kako ide vaš oporavak nakon nesreće i kada se može očekivati vaš povratak u parlament Srbije?

– Svakim danom se osećam bolje. Oporavak traje duže, ali hvala Bogu, nekih ozbiljnijih posledica nemam. Politikom se bavim 20 godina i ona je ušla u sve pore mog života, pa samim tim željno iščekujem moj povratak u skupštinske klupe.

* Stalno govorite kako ste za socijalnu pravdu i bolji socijalni položaj radnika, a nismo čuli da ste ikada reagovali na sva maltretiranja koje radnici u Srbiji doživljavaju.

– Ja to nisam čuo od radnika tih preduzeća. Oni nisu dolazili da razgovaraju sa nama u poslaničkom klubu. Mislim da su to teme koje su pokretane u opozicionim krugovima da bi se došlo do političkih poena. Zato ih i ne bih komentarisao, a uvek smo radi da razgovaramo i praksa našeg poslaničkog kluba je da kada nema zasedanja i izborne kampanje obilazimo lokalne samouprave.

* Zašto onda niste otišli bar jednom u Juru, Gošu, Milan Blagojević, da čujete radnike?

– Mi želimo građane da uključimo kao strateške partnere u delovanju poslaničkog kluba, jer je skupština glas naroda i mi taj glas želimo da se čuje kroz delovanje našeg poslaničkog kluba. Jesmo mi socijalisti, ali nismo socijalisti utopisti. Srbija se u jednom trenutku našla na raskrsnici i postojala su samo dva puta i dva pravca – jedan je spisak lepih želja koji bi u finansijskom smislu doveo do finansijskog kraha. Drugi put je onaj koji vodi ka reformskom kursu i taj pravac, zahvaljujući kome je smanjen deficit u budžetu, nema alternativu.

* Kako se u reformski kurs uklapa stranačko zapošljavanje. Samo broj zaposlenih u Skupštini Srbije je utrostručen.

– Jako dobro znate da postoji procedura za zapošljavanje i da postoji ograničenje. Ja sam potpuno ubeđen da je sve u skladu sa zakonskim okvirima. Na drugoj strani ne čujem alternativu koju nudi opozicija, već samo čujem kritiku zarad kritike.

* Malo zamenjujete teze, jer nije tu opozicija da predlaže?

– Pa opozicija sama sebe pokušava da predstavi nekom alternativom. Ja smatram da se oni nisu udružili da bi predstavljali neku alternativu, već da bi politički preživeli.

* Zar to nije legitimno?

– Sad imaju problem političkog preživljavanja, pa su se brže bolje dosetili nekog bojkota na izborima. Razumem da se plaše provere izborne volje građana i da je to razlog. Osnov za bojkot opozicije je zato što nemaju utemeljenje u biračima i unapred traže opravdanje za izborni debakl. Oni tvrde da su alternativa vlasti, a nude samo mržnju.

* Termin mržnja zapravo se odomaćio sa vašom vladajućom koalicijom, iako nije jasno kako predsednika koji stalno pobeđuje na izborima mrzi narod.

– Narod vrednuje rad predsednika države i to pokazuju istraživanja. Socijalistička partija Srbije nema novca da naručuje istraživanja, ali sva istraživanja govore da vladajuća koalicija ima ogromno poverenje i podršku.

* I istraživanja govore da je SPS pao na treće mesto.

– Ne, mi smo drugi, a vi ste gledali samo jedno istraživanje. Opozicija nam poručuje i da smo na nivou statističke greške, a ja pitam odakle onda njihova nervoza i strah od izbora.

* U parlamentu je opozicija ipak ućutkana gomilom besmislenih amandmana SNS.

– Parlament je glas naroda i niko u parlamentu ne želi da spreči demokratsku raspravu, sučeljavanje mišljenja i otvorenu debatu o onome što jesu aktuelne teme skupštinskog zasedanja. Legitimno je pravo svakog poslanika da podnese amandman i to je garantovano poslovnikom koji su usvojili oni koji su njegovi žestoki kritičari

* Hoće li biti donet novi poslovnik?

– Da spremni smo da razgovaramo o novom poslovniku radu. Predsednica parlamenta je pokrenula to kao temu, ali ne postoji idealan poslovnik o radu. Uvek treba tražiti ravnotežu između efikasnosti rada i poštovanja prava pozicije i opozicije. Mi smo spremni da razgovaramo, a kritičarima poručujem jednu Pašićevu opasku da kada ste na vlasti donosite zakone koji će vam koristiti kada budete i u opoziciji.

* Kako je ipak moguće da poslanici SNS nikada nisu kažnjeni zbog svih uvreda koje iznose, već se isključivo kažnjava opozicija?

– Nije baš tako, mislim da je jednom kažnjen i šef poslaničke grupe SNS. Ne postoje dvostruki aršini i dvostruki standardi i niko nema nameru da spreči demokratsko sučeljavanje o onome što su teme skupštinskih zasedanja. Ključna reč je pristojna komunikacija i pristojni dijalog. Ova vladajuća koalicija je napravila pomak u tom pogledu.

* Ova vladajuća koalicija uvela je u parlament vređanje na ličnoj osnovi umesto političkog sučeljavanja.

– Što je manja politička snaga to je više primitivizma i ekscesnih situacija i političko nasilje ne može da nadomesti politički uticaj. Bili ste prisutni kada je jedan poslanik ušao sa sendvičem u skupštinsku salu i jogurtom, tražeći od mene da dam pauzu da može da ruča.

* Bila sam prisutna i kada su radikali vređali Aleksandru Jerkov, a da niko iz vlasti nije reagovao.

– A jeste li bili prisutni kada je opozicija bezbroj puta vređala predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu i sve predstavnike vlade. Ako nekome spominjete porodicu, onda je to vređanje. Gledam predstavnike Saveza koji pokušavaju da vrše pritiske na slobodno i nezavisno novinarstvo, pojavljujući se pred javnim servisom sa nekim zahtevima. Demokratija se ostvaruje samo na jedan način, na izborima. Ne može kroz haos. SPS ima tu potpuno jasan stav i veoma se razlikujemo od ovih koji sprovode proteste koji žele da uređuju medije. Hoće sa pet odsto političke snage da budu zastupljeni 99 odsto u medijima. Evo mi nudimo opoziciji prostor SPS, jer što više opozicija bude pričala sve su im manje šanse da politički prežive.

Gojković ozbiljno obavlja svoj posao

* U skupštinskim kuloarima se uveliko spekuliše da predsednica parlamenta odlazi u ministre. Ko bi mogao biti novi predsednik?

– To je pitanje za predsednicu parlamenta. Ono što ja mogu da kažem je da ona svoj posao obavlja odgovorno i ozbiljno i da pored svih bezuspešnih pokušaja destabilizacije parlamenta, koji radi u najboljem interesu građana. To pitanje je ujedno vezano i za eventualnu rekonstrukciju vlade i to je pitanje za većinskog partnera u koaliciji. Mi smo uvek spremni da podvučemo crtu i da razgovaramo o onome za šta smo mi preuzeli konkretnu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari