Đorđević pozvao poslanike da podrže sporazume o novim kreditima 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju set od sedam međunarodnih finasijskih sporazuma kojima se Srbija zadužuje kod međunarodnih banaka, ali i vraća deo starih dugova.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je, obrazlažući set međunarodnih sporazuma, da se sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Slovačke reguliše dug bivše SFRJ prema bivšoj Čehoslovačkoj koji nakon dugogodišnjih pregovora iznosi sedam miliona i 200.000 dolara i koji će biti jednokratno isplaćen u roku od 45 dana.

Sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa sprečava se izbegavanje plaćanja poraza od strane američkih državljana u Srbiji, stvara se predvidivo poslovno okruženje kroz jačanje institucionalnih kapaciteta domaćih poreskih organa i omogućavaju nove investicije iz SAD, rekao je ministar.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije potpisan je u oktobru prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Njime se predviđa 172,5 miliona evra za finansiranje projekata iz železničke infrastruture, što je 75 odsto vrednosti projekta dok će srpska strana obezbediti ostatak iz budžeta, rekao je Đorđević.

On je pozvao poslanike da potvrde i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije po zaduženju Javnog preduzeća „Srbijagas“ za četiri miliona evra.

Taj novac biće uložen u izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Brus-Kopaonik-Raška-Novi Pazar–Tutin, pa će se područje jugozapadne Srbije koje do sad nije imalo pristup tom energentu, povezati sa ostatkom gasovodne mreže.

Đorđević je obrazložio i Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora Autoput E-80 deonica Niš – Merdare Faza 1, između Republike Srbije i Evropske investicione banke kojim se Srbija zadužuje za 100 miliona evra za izgradnju 32 kilometra autoputa, od postojeće petlje Merošina-Prokuplje do Beloljina.

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), za osnovni cilj ima otklanjanje prepreka u međusobnoj trgovini, jačanje ekonomskih odnosa i ubrzavanje carinskih procedura.

Ministar je dodao i da će se Sporazumom o finansiranju, između Republike Srbije i Nemačke razvojne banke „KfW“, Frankfurt na Majni realizovati program jačanja socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom.

Vrednost programa je 20,8 miliona evra, Nemačka donacija je skoro 12 miliona, a opštine obuhvaćene programom su Bačka Palanka, Beočin, Bosilegrad, Bujanovac, Dimitrovgrad, Leskovac, Šid, Subotica, Vladičin Han, Surdulica, Vranje i Žabari, rekao je Đorđević.

U nastavku sednice poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku svim predloženim sporazumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari