Đukanović: Spremni smo da opoziciji ustupimo svoje mesto u Odboru 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Srpska napredna stranka spremna je da pre parlamentarnih izbora na proleće predloži Skupštini Srbije formiranje Nadzornog odbora za praćenje postupaka kandidata i medija u kampanji, što je u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Spremni su čak da opoziciji ustupe i svoje mesto u tom skupštinskom nadzornom telu, za koje i sami priznaju da nema neke velike ingerencije. Opozicija, međutim, tvrdi da je to još jedna u nizu predizbornih naprednjačkih manipulacija, dok šef organizacije CRTA Raša Nedeljkov ocenjuje da je Nadzorni odbor relikt prošlosti, koji nema nikakvu moć. Prema njegovim rečima poveravanje kontrole izbora Nadzornom odboru bilo ravno situaciji u kojoj kozi date da čuva kupus.

„Formiranje Nadzornog odbora Skupštine Srbije za praćenje izbora uopšte nije sporno, ali do sada niko nije hteo da ga formira jer on suštinski i nema nikakvu ingerenciju. Mi smo čak spremni i da ustupimo naše mesto opoziciji, ali našu opoziciju to ne zanima. NJih samo zanima samo RTS i REM“, kaže za Danas Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS i učesnik na okruglom stolu vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Na pitanje da li je vlast spremna da opoziciji načini ustupak formiranjem Nadzornog odbora samo zato što on nema mogućnost čak ni kažnjavanja zbog kršenja izborne kampanje, Đukanović odgovara da je formiranje tog tela predviđeno zakonom.

„Ako zakon to propisuje mi smo spremni da Skupština formira to telo. Na svim pregovorima SZS nije izrazio bilo kakvo zanimanje za formiranje tog tela koje je predložio CESID i koje postoji u zakonu. Smatram da bi opozicija trebalo da bude malo agilnija i po ovom pitanju. Što se tiče predloga nevladinih organizacija koji su se čuli tokom okruglih stolova, mi smo spremni da prihvatimo 95 odsto toga, ali deo tih predloga ne može zakonski da se sprovede“, napominje član Predsedništva SNS.

Boško Obradović, lider Dveri na konstataciju Đukanovića da je će Nadzorni odbor biti formiran jer je to zakonska obaveza, pita zašto naprednjaci to telo, ako je obaveza, nisu formirali u prethodnih sedam godina. „Lično sam to tražio pred svake izbore, ali sve što naprednjaci govore, posebno ono što obećavaju je laž i foliranje i ne može im se verovati. NJima će, međutim, uskoro trebati jedna druga vrsta nadzora u ustanovama za izdržavanje zatvorskih kazni“, poručuje Obradović.

Komentarišući nameru naprednjaka da uoči parlamentarnih izbora formiraju Nadzorni odbor za praćenje izbora, Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, kaže da kada se donosi jedna takva mera u sistemu koji onemogućava slobodne i poštene izbore, onda se i ta mera stavlja u funkciju izbornih manipulacija.

„Slobodni izbori podrazumevaju i slobodno formiranje volje birača (slobodne medije) i slobodno izražavanje volje birača (slobodno i tajno glasanje), ali institucionalni okvir za slobodne izbore (delotvorni mehanizmi za zaštitu ljudskog prava na slobodne izbore, stručna i samostalna izborna administracija i nezavisnost sudstva). Da se razumemo, ne bi Srbija postala normalna država ni da se ispune sve preporuke nezavisnih eksperata, ali bi to bio prvi korak u dobrom pravcu. Da bi došlo do suštinskih promena neophodno je da imamo vladavinu prava, podelu vlasti, slobodne i profesionalne medije, nezavisno sudstvo…“, upozorava lider demokrata.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ističe da je Nadzorni odbor važan, ali da kada ga formira skupština koja bez opozicije donosi odluke, može se očekivati da u njemu budu sede isključivo za režim podobni članovi.

„To su uradili sa svim telima i institucijama u državi i na taj način obesmislili sve demokratske procese. Krađa izborne volje se odvija svakog dana kroz nepoštovanje ustava i zakona, medijsku propagandu i funkcionerku kampanju. Prvo to treba rešiti, pa tek onda razmišljati o unapređenju samog izbornog procesa“, smatra Aleksić.

Šef posmatračke misije „Građani na straži“- CRTA, Raša Nedeljkov smatra da ne treba nešto posebno da se radujemo što će naprednjaci formiranjem skupštinskog Nadzornog odbora, koji inače nema nikakvu operativnu moć, ispoštovati zakon.

„Smatramo da je Nadzorni odbor relikt prošlosti. Tu je reč o telu čiju jednu polovinu imenuje skupština na predlog vlade, a drugu polovinu imenuje Narodna skupština. To vam je kao kada biste danas kozi dali da čuva kupus. Obzirom na prevaziđenost tog tela mi mislimo da je važno da se fokus stavi na preporuke koje suštinski mogu da obavežu REM da štite javni interes, i da za početak počne sa odlučivanjem o svim prigovorima građana. Smatramo i da prilikom donošenja odluka, REM treba da uvrsti mišljenje stručne službe, a ključno je važno da se vrati na snagu pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje, koji je ukinut februara ove godine i da se otvori nova debata o usvajanju novog pravilnika kojim će se precizirati i sprečiti funkcionerska kampanja u medijima“, smatra Nedeljkov. Dodaje da bi pravilnik trebalo da reguliše, a predlog je i da se čak ograniči broj plaćenih oglasa u elektronskim medijima, čime bi se uticalo na veću ravnopravnost.

Šta kaže zakon

Među nadležnostima nadzornog odbora, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, su – praćenje predizbornih aktivnosti i nepravilnosti, kontrola medija koja se odnosi na obezbeđivanje ravnopravnih uslova za predstavljanje kandidata i nosilaca lista, predlaganje mera za poštovanje jednakosti učesnika, zaštita moralnog integriteta kandidata i upozoravanje na postupke kojima se ugrožava izborna kampanja. Nadležni odbor podnosi inicijativu za pokretanje postupka pred državnim organima za učesnike koji pozivaju na nasilje i šire nacionalnu, versku, rasnu ili polnu diskriminaciju, ali nema mogućnost kažnjavanja. Nadzorni odbor, prema važećem zakonu ima deset članova, od čega polovinu imenuje Skupština na predlog Vlade, a ostatak na zahtev poslaničkih grupa iz reda „istaknutih javnih radnika pod uslovom da nisu članovi organa partija koje učestvuju u izborima“. Predsednika biraju članovi tajnim glasanjem. Poslednju put ovakva kontrola sprovedena je za izbore 2 000 . godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari