Đukić Dejanović: Deca i mladi izloženi većem riziku od siromaštva 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Odbor za prava deteta Skupštine Srbije danas je razmatrao izveštaj o radu Saveta za prava deteta koji je osnovala Vlada Srbije, a predsednica Saveta i ministarka bez portfelja zadužena za demografsku i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da su deca i mladi izloženi većem riziku siromaštva.

Đukić Dejanović je kazala da je rizik siromaštva smanjen za mlade od 18 do 24 godine, dok je za mlade ispod 18 godina ona ostala napromenjena.

Ministarka je navela da su devojčice i dečaci jednako uključeni u osnovno obrazovanje, ali je i dalje problem „neobrazovanje romske populacije“ i da je neophodno raditi na njihovom srednjem školoskom obrazovanju.

Đukić Dejanović je rekla da je dečji rad najčešće prisutan u ruralnim sredinama i u poljoprivredi.

Ona je rekla da su u dečji rad najčešće uključena deca iz najsiromašnijih sredina i deca, kako je rekla, majki sa nižim stepenom obrazovanja.

Đukić Dejanović je kazala da je Kancelarija za ljudska i manjinska prava započela izradu smernica koje će biti okončane ove godine o sprovođenju Konvencije o pravima deteta.

Ona je podsetila i da je uspostavljena Nacionalna koalicija za suzbijanje ranih brakova u saradnji sa UNICEF-om i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost.

Dodaje da je to, kako je istakla, neophodan mehanizam, naročito za romsku populaciju.

Ona je rekla da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja završilo radnu verziju Porodičnog zakona, u skaldu sa Konvencijom o pravima deteta i da će njime biti predviđena definicija deteta, zatim definicija najboljeg interesa deteta, zabrana maloletničkih brakova, kao i zabrana upotrebe fizičke sile kao metode vaspitanja.

Državna sektretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović navela je da će Vlada Srbije nastaviti da podržava rad Saveta za prava deteta.

Ona je podsetila da je početkom juna bila organizovana javna rasprava o Nacrtu zakona o zaštitniku prava deteta.

„Udružili snage da stvorimo što kvalitetniji zakon, upravo je Savet inicirao izradu jednog takvog akta“, rekla je Božović i dodala da će to ministarstvo analizirati sve primedbe i sugestije do kraja jula.

Sednica Odbora za prava deteta završila se bez glasanja o izveštaju i zapisniku sa prethodne sednice jer nije bilo kvoruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari